Absolute Scanner AS1-XL sätter standarden inom extra stor ytmätning, både för portabla armar och lasertracker 

Hexagon Manufacturing Intelligence har lanserat en ny 3D-laserskanner som är utformad för stora ytmätningar och som kan användas med både lasertracker och portabla mätarmar. Nya Absolute Scanner AS1-XL bygger på samma SHINE-teknik som det nuvarande flaggskeppet Absolute Scanner AS1, vilket gör att den kan samla in 3D-data i mycket höga hastigheter och med mycket hög precision, även från de mest krävande yttyperna. Detta levereras nu i ett paket som är utformat för inspektion av stora ytor och djupa håligheter i olika inspektionsprogram, vilket omfattar t.ex. flygplanspaneler, marina propellrar och gjutningar inom fordonsindustrin.

AS1-XL har en ultrabred scanningslinje på 600 millimeter i mellanområdet. Kombinerat med 1,2 miljoner punkter per sekund i punktinsamlingshastighet och 300 Hertz bildhastighet gör detta att den passar utmärkt för snabb skanning av stora ytor utan att precisionen försämras. Skannern har även ett längre mätavstånd på 700 millimeter, vilket i kombination med ett arbetsområde på 600 millimeter gör det möjligt att mäta dolda punkter på upp till en hel meter. 

– Sedan lanseringen av AS1 har vi velat leverera samma nivå av datainsamlingskvalitet och automatiseringsberedskap i en enhet som fokuserar på inspektion av stora ytor, säger Daniel Moser, produktchef för Laser Tracker på Hexagon. – – Vi har sett med våra tidigare generationer av scanners att intresset och tillämpningsområdena för en dedikerad storskalig scanningsenhet finns ute på marknaden. Med AS1-XL har vi kunnat leverera ett koncept för mätning av stora ytor på ett mycket mer tillfredsställande sätt, tack vare vår nya skanningsteknik som är tio gånger snabbare än LAS-XL från vår tidigare generation.

De egenutvecklade intelligenta exponeringsalgoritmerna som utgör Hexagons SHINE-teknik är nyckeln till prestandan hos AS1-XL, och gör att den kan digitalisera nästan alla material, inklusive flera slags yttyper och färgytbehandlingar, inom ett enda scanningspass utan att man behöver justera inställningarna. Det är detta och skannerns automatiseringskompabilitet som skiljer den från den tidigare generationens LAS-XL som endast var en handhållen enhet. Den höga mäthastigheten och det stora scanningsavståndet hos AS1-XL gör den idealisk för en mängd olika automatiserade mätuppdrag. Skannerns snabbhet gör att den kan hålla jämna steg med modern robotteknik, istället för att sakta ner robotvägens hastighet, och det stora skanningsavståndet minimerar risken för kollisioner eftersom robotvägen inte behöver passera så nära inspektionsobjektet.

Precis som Absolute Scanner AS1 har AS1-XL konstruerats med en modulär design som gör den kompatibel med både Hexagons flaggskeppslasertracker och portabla mätarmssystem – Leica Absolute Tracker AT960 och den 7-axliga Absolute Arm. Den snabbmonterade konstruktionen och den minimala uppvärmningstiden gör AS1 och AS1-XL till en kombination som kan bytas under drift, vilket gör att användarna snabbt kan röra sig fram och tillbaka mellan detaljerad skanning med hög densitet och inspektion av större ytor med hjälp av antingen portabla armar eller en lasertracker med ett ögonblicks varsel. 

– Absolut Scanner AS1 har fått stor spridning på marknaden sedan den lanserades 2021, och det är fantastiskt att kunna komplettera 3D-skanningsverktygen i vårt sortiment av portabla mätarmar med en lika imponerande enhet i AS1-XL, säger Anthony Vianna, produktchef för Portable Measuring Arm på Hexagon. Vår Absolute Arm-serie erbjuder en marknadsledande mätningsvolym på upp till 4,5 meters diameter, vilket gör den till en idealisk plattform för en enhet för stora ytor som AS1-XL. Även med våra modeller med mindre diameter kan det dolda området som täcks av det utökade scanner-standoff-avståndet öppna upp för en mängd program som tidigare varit svåra att täcka, som bil-, järnvägs- och flygplansinteriörer.

Precis som med AS1 och den senaste versionen av Absolute Arm-sortimentet är AS1-XL IP54-klassad, vilket möjliggör säker och tillförlitlig drift i de krävande verkstadsmiljöer där kvalitetsgranskning i allt större utsträckning utförs.