Den 15–16 oktober 2019 är det dags för Nordic Architecture Fair på Svenska Mässan i Göteborg. För första gången arrangeras den parallellt med Nordic Property Expo. Att arkitekter får möta fastighetsägare, byggherrar och investerare ser vi som en verklig win-win-situation. Nordic Architecture Fair arrangeras nu för andra gången och vänder sig till arkitekter, konstruktörer, samhällsbyggare, konsulter och kommuner. 

Två eldsjälar som brinner för arkitektur

 Eldsjälarna bakom årets program på Nordic Architecture Fair heter Karl-Gunnar Olsson och Morten Lund, till vardags professorer på det dubbla arkitekt- och civilingenjörsprogrammet Arkitektur och teknik på Chalmers. De har tagit fram ett program som lyfter vår tids mest intressanta frågor på arkitekturområdet: skönhet, mobilitet i staden, containerhus samt morgondagens arkitekter.

Fokus under årets Nordic Architecture Fair ligger på hållbarhet och unga arkitekter. Det senare uppmärksammas inte minst genom utställningen Young Architecture där ett 30-tal examensarbeten från både nordiska och baltiska arkitektskolor kommer att ställas ut.

”Vi har fått ihop ett spetsigt program med både rutinerade och unga talare och som borde tilltala både professionella arkitekter och en intresserad allmänhet.”


I övrigt bjuds det på fyra spännande arkitekturspår där samtalet leds av både rutinerade och unga talare. Särskilt stolta är de båda Chalmersprofessorerna över att ha lockat världsnamnet Manon Mollard, ny redaktör för den ansedda tidskriften Architectural Review i London, till Göteborg i oktober.

Slutligen är också de båda professorerna mycket nöjda över att årets Nordic Architecture Fair körs parallellt med Nordic Property Expo, vilket möjliggör för många spännande möten och affärsuppgörelser.

Ung arkitektur med hållbarhet i fokus

Utställningen Young Architecture på årets Nordic Architecture Fair kommer att ställa ut ett 30-tal examensarbeten från både nordiska och baltiska arkitektskolor. Jakob Brandtberg Knudsen, som leder arkitektutbildningen i Köpenhamn, lyfter fram betydelsen av både samverkan och hållbarhet.

”Vi vill att våra studenter ska bidra till samhällsdebatten och inte bara förhålla sig till estetiken.”


– Vi har studenter från hela världen på vår skola i Köpenhamn, men det finns en särskilt familjär gemenskap mellan de nordiska och baltiska skolorna. En del saker skiljer sig åt i arkitekturklimatet mellan länderna, men vi arbetar alla mot samma gemensamma mål: en hållbar arkitektur, sammanfattar Jakob Brandtberg Knudsen.