Allt fler företag inom den svenska industrin hittar smarta sätt att jobba med IoT. Man kommer långt med en enkel lösning och engagemang från medarbetarna, anser Magnus Mörstam, IoT-expert och vd Intelliger.
Internet of Things är idag ett välkänt begrepp som det talas och skrivs en hel del om i branschen. I nio fall av tio finns redan tekniken tillgänglig för de behov som identifieras ute bland företagen, menar Magnus Mörstam, vars bolag Intelliger går in och hjälper företag inom industrin att effektivisera sin verksamhet med IT och digitalisering. Hans bild av den svenska industrin idag är att vi står oss bra på området internationellt sett, mycket tack vare vår kultur och befolkningens generella IT-kompetens.
– Jag ser många riktigt bra exempel på smarta IoT-lösningar nu. Och tvärtemot vad många tror så kan faktiskt en enkel baslösning ofta göra stor skillnad, säger han och berättar om en digitaliserad beslutstavla/pulstavla för industrin som datakonsultföretaget Meetod har utvecklat.
Enkelheten vinner
Så kallade beslutstavlor eller pulstavlor i analog version används på de flesta industrier, för daglig styrning av verksamheten. Det är effektiva möten. Men genom att digitalisera tavlan kan man få ut så mycket mer av det, menar Mörstam.
– Man kan t.ex. föra dit saker per automatik, ta del av informationen på distans, ta infon vidare digitalt, och se trender och historik, berättar han, men poängterar samtidigt vikten av det fysiska mötet och att inte göra det för komplicerat.
– Tricket är att hålla det enkelt och användarvänligt, så att själva handhavandet inte blir för krångligt. Då kommer det inte att funka i vardagen i alla fall. Många digitala lösningar som tas fram faller på att de är just för svåra att använda.
Sci-fi igår, möjligt idag
I sitt jobb som konsult träffar Mörstam ibland folk som viftar bort hela IoT-frågan och menar att han inte kommer med något nytt.
– Men det är ju just det. Digitaliseringen i sig är inte ny, men teknikutvecklingen går snabbt framåt. Saker som för några år sedan var science fiction och omöjliga att genomföra är fullt möjliga idag. Helt plötsligt är till exempel bandbredd inte ett problem, som det var tidigare.
Enkla, små förändringar
Han menar att tekniken för de behov som företaget har ofta redan finns tillgänglig. Den stora utmaningen ligger snarare i att få med sig personalen på den resa som förändringarna i verksamheten innebär.
– Tekniken gör inte förändringarna. Det är människorna som genomför dem, med hjälp av teknik. Min erfarenhet är att man har stor nytta av att lägga tid på att verkligen förstå sin verksamhet och börja med enkla, små förändringar för att få med sig personalen, säger han och nämner ett framgångsrikt exempel i Västra Götaland.
Inspirerande kontroll
Fristad Plast i den lilla orten Fristad strax utanför Borås erbjuder formsprutning, gjutning, stansning och bearbetning, och levererar årligen över 25 miljoner plastdetaljer till sina kunder. För tre år sedan tog företaget steget att koppla ihop sitt affärssystem – som få använde – med produktionsloggningssystemet. Resultatet blev en bättre koll på hela produktionen (redan efter ett år låg OEE på nära 85%) och nu kunde alla medarbetarna också se hur maskinerna producerade och fungerade i realtid.
– Det fanns en farhåga att personalen skulle uppleva detta som något slags bevakningssystem, att de hela tiden skulle bli kollade på vad de gör. Men tvärtom har alla blivit inspirerade av att ha bra realtidskoll på alla maskiner. De ser tydligt resultat av sitt arbete, berättar Leif Forsström, Senior Advicer, Fristad Plast.
Testa på mässan
Fler konkreta case från industrin kommer man att kunna se och testa på Elmia Subcontractor och IoT Arena i Jönköping i november. Då visas lösningar där den uppkopplade tekniken har effektiviserat processer och ökat kundvärdet i produkter och tjänster.
– I år blir det tredje året för arenan och jag tänker att nu ska vi utnyttja tekniken ännu mer, så att besökaren kan få utmana sig och verkligen testa den nya tekniken hands-on. Även om många har kommit långt så finns det alltid mycket kvar att lära, säger Magnus Mörstam, som är koordinator för IoT Arena.