cadett ELSA effektiviserar

– är ELSA en av hemligheterna till Eltal:s framgång?

Eltal AB i Norrköping är ett framgångsrikt industriföretag specialiserat på apparatskåp, ställverk och på styr- och regler utrustning. Företaget, som startade 2016, har sedan dess ökat omsättningen årligen med 50 %. Eltal har vuxit snabbt från tre medarbetare till ett 17 anställda och fyra inhyrda. Som grädde på moset utsågs Eltal år 2021 och 2022 av tidningen Dagens industri till ett Gasell företag, en utmärkelse som ges till de snabbast växande företagen i Sverige.

Eltals styrka är företagets breda sortiment av produkter och tjänster. Företaget erbjuder styck- eller volymtillverkning samt konstruktionshjälp vad gäller apparatskåp och ställverk till industri, process, maskinbyggare, kraftindustri och marina branschen.

Peter Karlsson, en av konstruktörerna på Eltal berättar att de tidigare har använt Autodesk, men allteftersom projekten blev flera och större så behövde vi ett program som kunde effektivisera arbetet.

– Vi valde cadett ELSA, vilket gjorde att vi kunde automatisera saker som till exempel korsreferenser och automatiska hänvisningar. Idag är det tre konstruktörer som – så gott som dagligen – arbetar med cadett ELSA. Det är lätt att komma igång med programmet. När det gäller mera avancerade tillämpningar så har vi hjälp av en av våra konstruktörer som har använt programmet under en längre tid.

– Vad gäller övriga frågor som service och programuppdateringar så är en stor fördel att utvecklare av programmet finns i Sverige – vilket gör det lätt att lösa eventuella knutar.

Fördelen med cadett ELSA är att det kan användas oavsett vilket eller vilka projekt vi arbetar med. Programmet är väl anpassat till vad vi behöver rita. cadett ELSA hjälper oss att generera projekt snabbare och gör att vi kan ta in mera jobb.

– Vi spar mycket tid eftersom programmet automatiskt ser till att sidhänvisningar visar rätt nästa sida eller att korsreferenser hänvisar till rätt sida. Detta kunde vara tidskrävande och pilliga arbetsmomenten när vi inte hade cadett ELSA. En annan stor fördel är att vi lätt kan komma åt andra projekt och kopiera kretsar därifrån. Då behöver vi inte konstruera varje projekt från scratch utan kan återanvända delar från andra projekt med liknande lösningar. konstaterar Peter Karlsson.

Utmärkande för Eltal är att vi arbetar med unika produkter för en rad olika industrier. Uppdragen skiljer sig från fall till fall, vilket gör det svårt att använda samma grepp. Om kunder kräver att ritningar ska se ut på ett visst sätt kan vi lätt tillgodose deras krav, genom att till exempel lägga till en extra kolumn.

Vår viktigaste erfarenhet med cadett ELSA är att i början av ett projekt vara noggrann med att lägga in korrekt information. Om vi är noggranna då kommer utgången att bli mycket bättre. Rätt information underlättar och effektiviserar ritprocessen, avslutar Peter Karlsson.

Franz Smidek