Jag är på väg att besöka en av POINT smart kunder som just har lämnat AutoCAD-platformen till förmån för BricsCAD

Jag träffar Daniel Ehrin på Smedjebacken Energi och Vatten AB i hjärtat av Dalarna. Daniel arbetar på teknikavdelningen där man arbetar med diverse installationsprojekt. Han framställer teknisk dokumentation för pågående projekt och där ingår en stor del installationsritningar. Nyligen uppdaterades CAD-plattformen från AutoCAD till BricsCAD och även från äldre version av POINT smart EL&TELE till senaste version av POINT smart EL&TELE.

Jag är nyfiken på varför de gjorde det. När jag träffar Daniel sitter han nära deras lagerlokaler vid sin dator och jag kan skönja på hans dataskärm en ritning med en elinstallation på.

– Vi är ett kommunalt ägt dotterbolag som ägnar sig åt vatten, avlopp och elinstallationer, berättar Daniel. Jag är en inlånad konsult och mitt uppdrag är att arbeta med tekniska installationer. Alla mindre jobb som förekommer här inom kommunen gör vi själva. Men vid större projekt anlitar vi utomstående samarbetspartner, förklarar Daniel.

– Vi använder CAD program för att rita våra installationshandlingar. Hittills använde vi en äldre version av AutoCAD samt en äldre version av POINT EL&TELE. Vi visste att vi måste skaffa nya, uppdaterade versioner för att inte missa uppdateringsrätten, berättar Daniel. Vi tittade på marknaden och upptäckte att det numera existerar flera alternativ till Autodesk-produkter som t ex ProgeCAD och/eller BricsCAD.                                                                                                  

BricsCAD som bas för POINT

– Efter en genomgång fastnade vi för BricksCAD. Detta främst för att det verkade vara en enklare väg för oss att återknyta till en plattform som vi har använt hittills.

Jag måste medge att i början var vi lite undrande själva, förklarar Daniel. Men till vår stora glädje gick allt mycket bättre än vi räknade med. Det var inga som helst problem. Vi installerade de nya versionerna, öppnade en av våra befintliga installationsritningar och kunde bara fortsätta arbetet precis där vi slutade. Det gick helt smärtfritt och utan några som helst hinder

Av F. Dráb