Apple bygger vidare på sin starka koppling till München och skapar en ny anläggning med fokus på 5G och framtidens trådlösa teknik

Apple ska bygga European Silicon Design Center i München, vilket innebär hundratals nya jobb och en ny, toppmodern anläggning med fokus på anslutning och trådlös teknik. München är redan Apples största tekniknav i Europa, med närmare 1 500 tekniker från 40 olika länder som arbetar inom flera olika områden, som energihantering, approcessorer och trådlös teknik. Deras arbete bidrar med branschledande prestanda, kraftfulla funktioner och otrolig effektivitet till Apples egna chip. Tillsammans med ytterligare investeringar inom forskning och utveckling kommer expansionen i München att överstiga 1 miljard euro bara inom de kommande tre åren

– Jag ser oerhört mycket fram emot allt som våra tekniska team i München kommer att upptäcka – allt från att utforska 5G-teknikens nya gränser till en ny generation av teknik som erbjuder världen kraft, snabbhet och uppkoppling, säger Tim Cook, Apples vd. München har varit ett hem för Apple i fyra årtionden, och vi känner tacksamhet till samhället och till Tyskland för att de är en del av vår resa.

Utökar Apples tekniska team i München

Den här expansionen är det senaste steget i Apples långvariga satsning på att bygga ett team av tekniker i världsklass i München och runtom i Tyskland. Apple öppnade Bavarian Design Center 2015, och idag arbetar fler än 350 tekniker där. Teamens fokus låg till en början på energihantering, och de har varit avgörande för Apples ansträngningar att leverera flera chip för energihantering. Teamen har skapat egna chip, som erbjuder högre prestanda och bättre effektivitet för iPhone, iPad, Apple Watch och Mac med M1-chippet. Under de senaste tio åren har Apples innovation inom energieffektivisering minskat produkternas genomsnittliga energiförbrukning med över 70 procent. Företaget öppnade även en anläggning för Silicon Engineering i Nabern, Kircheim unter Teck 2019. Idag arbetar ungefär hälften av Apples globala team för energihantering i Tyskland. Apple har dessutom flera team i München som arbetar med approcessorer SoC samt analoga och blandade signallösningar för iPhone.

Ett nytt utrymme för Europas största team för mobilteknik

Den nya byggnaden kommer att husera Apples växande mobilenhet samt Europas största anläggning för forskning och utveckling av mobila trådlösa halvledare och mjukvara. Teamet skapar 5G och framtida tekniker som bidrar med innovation till alla aspekter av den trådlösa upplevelsen genom den smidiga integrationen av hårdvaru- och mjukvaruteknik. Teamens fokus ligger även på att utveckla, integrera och optimera trådlösa modem för Apples produkter. Apples anläggning i österrikiska Linz skapar ny radioteknik.

Den nya anläggningen på 30 000 kvadratmeter är belägen på Karlstraße i centrala München. Arkitekturen och trädgårdarna framhäver lokala material, vilka återspeglar München som en stad som förenar arv, medmänsklighet och innovation. Apple planerar att flytta in i den nya byggnaden i slutet av 2022, och från start kommer byggnaden att vara LEED-certifierad på Guld-nivå. Likt alla Apples kontor runtom i världen kommer byggnaden att drivas helt och hållet av 100 procent förnybar energi. I Tyskland har Apple nu över 4 000 medarbetare i många olika roller inom handel, teknik och drift.

Bidrar till Tysklands industriella och tekniska framgång

Under de senaste fem åren har Apple spenderat över 15 miljarder euro på fler än 700 företag av alla storlekar runtom i Tyskland. Till exempel chiptillverkaren Infineon, batteriföretaget Varta och det familjeägda kemiföretaget DELO som levererar harts till Face ID-tekniken i Apples senaste produkter, bland annat iPhone 12 Pro.

DELO, som ligger en timme utanför München, har dessutom arbetat tillsammans med Apples regionala miljöteam för att minska sin användning av skadliga kemikalier och sitt koldioxidavtryck. Precis som Apple har DELO åtagit sig att uppnå koldioxidneutralitet i den egna verksamheten, tillverkningskedjan och produktlivscykeln till 2030.

Apple lanserade sitt leverantörsprogram för ren energi 2015, och runtom i Tyskland arbetar leverantörer med att ta fram nya lösningar för att driva sin Apple-produktion med 100 procent förnybar energi. Företag som Henkel, tesa SE och Varta tänker också göra detsamma. När dessa åtaganden är uppfyllda kommer koldioxidutsläppen att minska med över 14,3 miljoner ton på årsbasis, vilket motsvarar att ta fler än tre miljoner bilar ur trafik varje år.

Apple i München-området

Apple har varit verksamt i München sedan 1981, då man började med tio anställda. Idag arbetar Apples medarbetare på sju kontor, och två av Tysklands 15 Apple-butiker ligger i München.

Som en del av företagets åtagande att ge tillbaka till lokalsamhället stöttar Apples anställda i München flera lokalt förankrade organisationer och välgörenhetsorganisationer. Då pandemin medförde utmaningar utan motstycke för området förstärkte Apples anställda sitt samhällsengagemang i München. För varje timmes ideellt arbete eller varje euro som en medarbetare bidrar med till Apples program för medarbetargåvor, skänker Apple lika mycket till samma organisation. Sedan programmet startade 2011 har Apples medarbetare sammanlagt samlat in omkring 600 miljoner dollar och mer än 1,6 miljoner timmars ideellt arbete till fler än 34 000 organisationer. Bland annat till München-baserade mentorskapsinitiativet Rock your Life och Münchner Tafel, som varje vecka samlar in och delar ut mat till fler än 20 000 av stadens invånare.