Mekaniska ventilationssystem kan bli pollenallergikernas stora räddning under pollensäsongen som förväntas att bli allt längre. Med ett speciellt filter avlägsnas så mycket som 95 procent av alla pollenpartiklar.

Våren har alltid varit en högsäsong för nysningar, kliande ögon och rinnande näsor bland pollenallergiker. Och som om det inte vore tillräckligt hårt, ser det enligt forskare ut som att pollensäsongen kan bli upp till två månader längre på grund av det varmare klimatet som förväntas öka växternas tillväxt. Samtidigt förvärras även symptomen eftersom mängden av pollen kommer att öka.

Men det finns fortfarande hopp för många svenska pollenallergiker. Finns det ett mekaniskt ventilationssystem i hemmet är man nämligen en av de lyckliga som med liten ansträngning kan göra en enorm skillnad för inomhusmiljön. Det kräver däremot att man väljer rätt filter för systemet. De flesta mekaniska ventilationssystem har endast standardfilter som inte gör någon skillnad i arbetet med att avlägsna pollenpartiklar från luften.

– Pollenpartiklar är mycket små och kan utan problem passera genom de grova filtren som de flesta ventilationssystem levereras med som standard. Om ventilationen ska göra en skillnad för inomhusmiljön måste man byta till ett filter som fångar upp partiklar på ett minimum av 2,5 mikrometer. Ett finmaskigt filter kan eliminera upp till 95 procent av pollenpartiklarna i utomhusluften, säger Henrik Friis som är VD för se.

95 procent mindre pollen i luften

Bor du i en nybyggt eller nyrenoverad bostad finns det goda möjligheter för att du ska kunna förbättra inomhusmiljön med ett bättre filter. Börja med att undersöka om du har ett mekaniskt ventilationssystem i hemmet. Mekaniska ventilationssystem är vanligtvis placerade på vinden eller i köket i ett teknikskåp eller en städgarderob. Kom ihåg att stänga av systemet innan du öppnar för filterbyte. Har du ett system med skivventiler i hemmet kan du också dra nytta av att byta filter i dem.