Nu är det klart att Vännäs Verkstad investerar i Sveriges första 3D skrivare från HP, Jet Fusion 4200. Denna maskin producerar starka detaljer i nylon och med sådan produktivitet att den även klarar serier för slutproduktion, som annars skulle formsprutas. Maskinen kompletterar Vännäs Verkstads maskinpark för legotillverkning inom metall och plastbearbetning. Maskin och service levereras av 3D Center som är HP Jet Fusion auktoriserad Partner.

– Vår strategi är att ligga i framkant med tekniskt modern och effektiv maskinpark och kunna serva våra kunder på bästa sätt. Vi har en flerårig erfarenhet inom additiv tillverkning och Jet Fusion låter oss spela i en ny division där vi blir snabbare och bättre. Detta är vad vi väntat på och det ger oss nya möjligheter att skala upp vår verksamhet”, säger Max Segerljung, VD på Vännäs Verkstad.

– Vi har ett långt förhållande med Vännäs Verkstad och vi tycker det är jätteroligt att de satsar på Jet Fusion som är en revolution i vår bransch. Det handlar om en helt annan produktivitet än vi sett tidigare och tekniken kan mycket väl kan vara ett avstamp för en 4:e industrirevolution, säger Ulf Qviberg, VD på 3D Center.

Jet fusion är en teknik inom additiv tillverkning som snabbt klarar att producera starka åldersbeständiga produkter för slutproduktion eller prototyp. Tekniken arbetar med nylonpulver som smälts samman med värme och så kallade agenter, till homogena produkter med näst intill samma hållfasthet i alla riktningar. Detaljerna ges samma eller bättre kvalitet som SLS men tekniken är upp till tio gånger så snabb. Eftersom ingen stödstruktur krävs är geometrifriheten mycket stor, vilket gör att mycket svåra detaljer med komplicerad geometri kan tillverkas på ett enklare och snabbare sätt än tidigare.

Tekniken används idag inom branscher som automotive, aerospace, maskintillverkning, design, mfl.