Trimble introducerar Bridge Creator, ett nytt tillägg till programvaran Tekla Structures Building Information Model (BIM) som integrerar hela arbetsflödet för brokonstruktion, från geometri till modellering. Det nya tillägget bygger vidare på Trimble Constructible Process, som är ett innovativt tillvägagångssätt som möjliggör digital transformation av arbetsflöden inom arkitektur, ingenjörskonst och konstruktion (AEC).

Det nya programvarutillägget för brokonstruktörer ger lösningar på vanliga problem: att importera väglinjer direkt från vägkonstruktionsprogrammet, skapa en eller flera viktiga sektioner som definierar brodäcket eller brofästen och sedan enkelt och effektivt börja modellera och projektera armeringsjärnen.

Med tillägget Bridge Creator kan Tekla Structures användas för att skapa och använda broinformationsmodeller (BrIM) från en konceptuell Level of Development-konstruktion (LOD 100) till exakta, tillverkningsklara (LOD 400) och byggbara verklighetstrogna modeller (LOD 500). LOD-specifikationen är en referens som används inom AEC-branschen för att specificera och förtydliga BIM-innehållet och tillförlitlighet i olika stadier av projekteringsprocessen.

WSP Finland deltog i testningen av Bridge Creator som en del av ett program för användarfeedback. WSP, med huvudkontor i Montreal, Kanada, är ett teknikkonsultbolag med mer än 500 kontor i 40 länder.

– Det här är ett intelligent och utan tvekan det mest effektiva verktyget för hela arbetsflödet för brokonstruktion, vilket ingen annan programvaruleverantör kan erbjuda. Det importerar automatiskt väglinjen och gör det enkelt att skapa brons geometri. Tillägget skapar till och med komplexa brogeometrier med imponerande exakthet, säger Hannu Suojanen, projektingenjör för Broar, WSP Finland.  

– Tekla Structures är redan ett bra val för brokonstruktion. När det nya tillägget Bridge Creator läggs till i det befintliga verktyget Concrete Bridge Reinforcement blir Teklas lösning den mest avancerade på marknaden. Tekla skapar värde för hela arbetsflödet vid konstruktion och drift av bron, med större effektivitet och bättre kvalitet vid brokonstruktionen, lägger Suojanen till.

 En lösning på vanliga utmaningar vid brokonstruktion

Flera vanliga problem vid brokonstruktion kan elimineras med ett specialutformat arbetsflöde för brokonstruktion. Under den tidiga konstruktionsfasen leder ändringar i väglinjen ofta till förseningar som kunde undvikas. I senare faser upptäcker konstruktionsteamen ofta problem på grund av konstruktioner som inte innehåller byggbara modeller.  

– Den här lösningen skapar en modell som gör att konstruktionen fungerar effektivt och förhindrar fel på byggarbetsplatsen, så att man undviker onödiga ersättningskrav och kostnaderna minskar. Med tillägget kan väglinjen avläsas så att det går att skapa komplexa däckgeometrier med olika bredd, djup och till och med överhöjning. Problem med att modellera brodäck med dubbla kurvor är nu ett minne blott. Nya Bridge Creator gör modelleringen åt konstruktörerna, säger Gabriel Neves, teknisk chef på Trimble Structures Division.

Tillgänglighet

Bridge Creator version 1.0 är ett tillägg till Tekla Structures som kan laddas ned från Tekla Warehouse i mars. Tillägget är kostnadsfritt för Tekla Structures-kunder med underhållsavtal för programvara.