Kan gjutgods ha känslor? Kan metallaxlar prata med kugghjul och lager? Kan alger och mossa användas för att alstra elektricitet? Det är frågor som dagligen lyfts på kunskaps- och inspirationsarenan Subcontractor InnoDex.
Subcontractor InnoDex handlar om framtidens material, design och tillverkningsmetoder. Prof. Dr. Sascha Peters från Haute Innovation – Zukunftsagentur für Material und Technologie i Berlin samordnar arenan och håller dessutom i flera föreläsningar under mässans fyra dagar.
Mycket handlar om smarta material för smart design i framtiden. Sascha Peters lyfter lignin i stället för klister, mossa som luftfilter i bilar eller alger som energibärare.
– Det sker en intressant utveckling inom alger. Det går inte bara att få fram energi från dem utan de kan även rena luften. Ett företag som heter Solaga har tagit fram tavlor av levande alger som utvecklar värme. Tavlan drar till sig smutsig luft som renas av algerna, säger han.
Levande material är bara ett intressant område. Metaller med minne, dielektrisk plast, piezoelektriska material och material med magnetiskt minne är andra områden som Sascha Peters nämner i sina föreläsningar. Han fascineras även av 4D-printing vilket innebär att en 3D-printad komponent kan förändra sig själv till en annan struktur med energi utifrån.
– Jag tänkte: Varför inte ta fram ett hjul med en 4D-printad inre struktur som är integrerat med däcket? Det visade sig att någon redan hade tänkt på det. När hjulet kör i vatten förändras dimensionerna för att anpassas till underlaget. När det sedan blir torrt igen återgår det till normala dimensioner, säger han.
Varje dag på Subcontractor InnoDex har ett digert scenprogram tagit upp frågor kring resurseffektivitet, hållbarhet, lättvikt och smarta material. Till och med om gjutgods skulle kunna bli smarta och få ”känslor”.
– Har metaller känslor? Vi måste se metaller som informationsbärare och sluta tänka på metaller som bara en gegga. På så sätt får metall även ett värde i förlängningen eftersom den inte bara säljs per kilo utan som en funktionalitet, säger Raul Carlsson, forskare på Rise.
Under sin föreläsning på Subcontractor InnoDex berättade han att efter tre års forskning har Rise kunnat gjuta in något som kan kallas för nerver i gjutgodset. Men till vad?
– Maskiner och komponenter i bakgrundssystem som gör det möjligt att berätta hur de mår. Men även avlägset placerade komponenter med kritisk betydelse eller stora mängder likadana komponenter för att kunna se slitage med mer, säger han.