Nu har ansökningen för nästa vinters Icehotel öppnat – och du har chansen att bidra med din design. Vilka konstsviter skulle du vilja se på Icehotel nästa vinter? Välkommen med din ansökan.

Snart smälter årets säsongsöppna del av Icehotel tillbaka till sitt ursprung i Torne älv – och just nu pågår isskörden av de massiva isblocken som ska ta form i nästa års hotell. I samband med det öppnar konstnärsansökan och vill du skapa din egen svit i den 29:e upplagan av Icehotel, ansök innan 6 maj 2018.

Icehotel är så mycket mer än ett hotell med bara rum och sängar; det är ett förgängligt konstprojekt skapat av snö och is från Torne älv. Varje år, i snart 30 år, har nya konstsviter av is och snö tagit form i samband med skapandet av Icehotel. Traditionsenligt är själva skapandet av hotellet ett konstforum där de utvalda svitdesignerna samlas i Jukkasjärvi för att använda is och snö som duk för sin konst. Varje rum är en installation med originalkonst som smälter och återvänder till naturen på våren.
Skapa en konstsvit av snö och is

Main hall & Ice Cermony Hall Flower power – Edith Van De Wetering
Wilfred Stijger
Tjåsa Gusfors
z. ICEHOTEL 28 Photo by – Asaf Kliger

Vilken design, utsmyckning eller helt nya detaljer skulle du vilja se på Icehotel i framtiden? Tankeväckande, galet, innovativt, kreativt eller vackert – det finns inga regler för hur sviterna ska se ut. Det enda kravet är att det måste vara din originaldesign och innefatta en säng – och allt måste vara gjort av is och snö.
Arne Bergh är konstnär och konstnärlig ledare på Icehotel och är involverad i den kreativa processen:
– Is har en intressant effekt på kreativiteten. Eftersom det inte är ett permanent material är folk inte rädda för att prova idéer de annars inte skulle våga testa, säger han.
Det spelar ingen roll om du har jobbat med is och snö förut – skicka in din ansökan. Om du blir utvald kommer Icehotel att visa dig och de andra konstnärerna vad du behöver veta om materialet och redskapen. Konstnärsteamen är ansvariga för att färdigställa sina sviter på Icehotel, men det finns också ett supportteam som kan ge dig råd kring design och konstruktion, och ett ljusteam som assisterar med ljussättningen i din svit.
Ansökan och deadline

Art suite -Daily Travellers
Alem Teklu & Anne Karin Krogeveoll
, ICEHOTEL 28 Photo by – Asaf Kliger

Varje vår öppnar Icehotel upp för nya konstnärer och designer att skicka in sin konst-/designansökan. En jury som utvärderar ansökningarna baserat på koncept, innovation, visualisering och beskrivning väljer ut konstnärerna som sedan bjuds in till att vara med och bygga ett nytt Icehotel i Jukkasjärvi i slutet av november.
Ansökningsformuläret är på engelska (Application Form) men ansökningar tas emot på både engelska och svenska. Skicka in din ansökan enligt riktlinjerna i ansökningsformuläret. Deadline för ansökan till Icehotel #29 är den 6 maj 2018.