Protolabs har bytt all sin 3D-printing med PA11 svart nylon från selektiv lasersintring (SLS) till flestrålfunktion (Multi Jet Fusion – MJF) eftersom MJF-processen ger bättre materialegenskaper.

Protolabs erbjuder sex olika additiva tillverkningstekniker, och har fattat beslutet om övergången för att säkra att kunder får bästa resultat.

Andrea Landoni, produktansvarig på Protolabs säger: 

– Vi har ett antal olika tekniker för att på bästa sätt kunna matcha rätt process med kundens behov av att snabbt producera prototyper eller slutliga delar. När det gäller PA11 svart så ger MJF bättre resultat än SLS och vi har därför beslutat oss byta all vår additiva tillverkning till den tekniken för just detta material.

PA 11 svart är ett material som används allmänt i industriella applikationer eftersom det har utmärkt formbarhet och temperaturtålighet med god draghållfasthet. Materialet har också ett av de allra högsta gränsvärdena för brottöjning av alla nyloner, vilket gör det till ett bra val för funktionella, rörliga delar som snäppfästen och plastgångjärn.

Genom att använda MJF istället för SLS för att tillverka delarna förlängs gränsen för brottöjning ytterligare och tillverkningssättet ger även bättre isotropiska mekaniska egenskaper.

Processen ger dessutom vatten- och lufttäta delar som inte behöver ytterligare behandling och Protolabs erbjuder även sekundära tjänster som kan användas, inklusive ångutjämning.

Protolabs erbjuder sex olika additiva tillverkningstjänster samt CNC-bearbetning och formsprutning. Efter att kunden laddat upp sin CAD i Protolabs system, tar företaget inom några timmar fram en offert och analysrapport kring tillverkningsbarhet. Deras applikationsingenjörer finns dessutom tillgängliga för att ge råd kring bästa process och material för projektet. 

Bild: Skydd för kameralins, photo credit HP