Utvecklingen av artificiell intelligens, AI, kallas ibland för den nya industriella revolutionen. För att hjälpa industrin att stärka sin konkurrenskraft, lanserar Örebro universitet nu tre kurser inom AI riktade mot yrkesverksamma.
– Eftersom teknikutvecklingen går så snabbt måste man uppdatera sin kunskap för att kunna hänga med, säger Johan Axelsson på Örebro universitet.
Artificiell intelligens har varit en av de starkaste trenderna inom näringslivet de senaste åren och enligt experterna har vi bara sett början. Många tror att vi står inför en lika omvälvande utveckling som under den industriella revolutionen på 1800-talet. Teknikutvecklingen går i rekordfart – och det ställer stora krav på företagen.
– Det är jätteviktigt med ett livslångt lärande. En grundutbildning är förstås bra att ha med sig, men eftersom teknikutvecklingen går så snabbt måste man hela tiden uppdatera kunskapen för att kunna hänga med. Där spelar universiteten en viktig roll, säger Johan Axelsson, som är koordinator för uppdragsutbildning inom AI på Örebro universitet.
Spetskompetens inom AI finns på Örebro universitet
Örebro universitet har genom åren uppmärksammats både nationellt och internationellt för sin forskning inom AI. På lärosätet finns den starka forskningsmiljön AASS, Centrum för tillämpade autonoma sensorsystem, där ett 50-tal AI-forskare arbetar. Här finns med andra ord spetskompetens inom just det område som industrin behöver. Av den anledningen drog Örebro universitet under 2017 i gång pilotprojektet Smarter, Smart industri med autonoma och intelligenta system, där lärosätet med hjälp av finansiering från KK-stiftelsen kunde erbjuda kostnadsfria kurser inom AI och autonoma system till yrkesverksamma.
– Responsen från industrin har varit jättebra. Att företagen kan få direktkontakt med våra AI-forskare genom de här utbildningarna är unikt. Det har också varit lyckat eftersom deltagarna har fått ta med sig riktiga case från sina verksamheter och arbeta med under kurserna. Det gör att de får en extra motivation, när de ser att kunskapen kan leverera konkreta resultat, säger Johan Axelsson.
Utvecklar kurser utifrån industrins behov
Han berättar att Örebro universitet har en nära kontakt med näringslivet både för att kunna erbjuda relevanta utbildningar och utforma kurserna på ett attraktivt sätt. AI-utbildningarna ger tre högskolepoäng och går på kvartsfart. Undervisningen är uppdelad mellan distansstudier och tre obligatoriska träffar på campus.
– För att de här kurserna ska vara intressanta är det viktigt för oss att lyssna av företagens behov. Tanken är att man ska kunna läsa kurserna i egen takt och titta på materialet när man själv har tid. Vi måste ju anpassa oss till industrin, ibland har de höga toppar i produktionen som gör att personalen inte kan läsa i en jämn takt. Med vår blandade lärmodell så kan de ta igen tiden när det är lite lugnare på jobbet. I måndags valde Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, att genomföra sitt första universitetsbesök på just Örebro universitet. Och en av de saker som hon var mest imponerad av var lärosätets utbildningar inom AI.
– Det jag fastnade mest för var sättet man jobbar med kompetensutveckling tillsammans med näringslivet och där man som forskare säger att det inte bara berikar de företag som är beroende av kompetensutveckling inom AI, utan också forskningen i sig själv. Det tar jag med mig, säger Matilda Ernkrans.
Nu släpper Örebro universitet vårens tre AI-kurser: Introduktion till artificiell intelligens, Autonoma robotar och ROS (Robot Operating System) samt den helt nya kursen Reinforcement Learning. Sista ansökningsdag är 1 mars, sedan drar undervisningen i gång i mitten av mars. Kurserna hittar du på se/ai.
– Utbildningarna riktar sig främst mot industrin, men vi har haft deltagare från andra branscher och organisationer också, som IT-branschen till exempel. Så vi stänger inga dörrar för företag som ser att de skulle kunna ha nytta av kurserna.
En del av initiativet AI Competence for Sweden
I somras lanserades initiativet AI Competence for Sweden, där ett antal lärosäten i Sverige samarbetar kring utbildningar inom artificiell intelligens. Örebro universitet är ett av dem och Johan Axelsson ser stora vinster med samarbetet.
– Tanken är att vi kompletterar varandras insatser för att stärka Sveriges konkurrenskraft. Vi får också bättre spridning på våra kurser genom den gemensamma plattformen ai-competence.se. Johan Axelsson berättar att Örebro universitet har planer på att utöka antalet kurser inom AI i framtiden.
– Just nu står vi inför det som kallas ”steg två” inom Smarter och där är tanken att vi ska fortsätta att utveckla fler kurser. Därefter ska de implementeras i det ordinarie kursutbudet, vilket gör att de här utbildningarna inte längre bara riktas mot industrin. Det tror vi kommer att kunna ge bra effekter, när ungdomar och yrkesverksamma får studera tillsammans.