I slutet av förra året arrangerade Vico Sweden ett seminarium ”The Golden Path Vico 2016” på Norrtullsgatan i Stockholm. Där presenterade bland andra CEO Patrik Mälarholm inför en intresserad publik nyheter från Vico Sweden. Andra talare diskuterade trender inom BIM och berättade om sina praktiska erfarenheter med Vico Office.

Maximera nyttan av BIM

Företaget Vico, som är en förkortning av Virtual Construction eller Virtuellt Byggande, fokuserar på att utveckla mjukvaror för att bättre visualisera, analysera och optimera både små och stora byggprojekt. Företagets flagskepps produkt är Vico Office.

Som Patrik Mälarholm berättade i sin presentation gör Vico Office det möjligt att spara tid genom integration av tider och kostnader. Med Vico Office kan användarna skapa bättre beslutsunderlag genom en obruten informationskedja från 3D modeller till inköp. Integrerat informationsflöde gör det dessutom möjligt att optimera planeringsarbetet och att återanvända BIM-modeller för mängdning, kalkylering, tidsplanering, inköp och logistik.

– Det enkla användargränssnittet i Vico Office, som är översatt till svenska, gör att användarna snabbt kommer igång och att de fritt kan kombinera ett traditionellt arbete med att mängda och kalkylera från ritningar till att integrera/återanvända 3D/BIM-modeller i sitt arbete, berättade Patrik Mälarholm.

Andra föredragshållare som medverkade i seminariet från t ex företag som Serneke Bygg Öst och Box Bygg uppskattade att de med hjälp av Vico Office kunde uppnå tidsbesparingar mellan 10% och upp till 25% vilket när det gäller större projekt motsvarar besparingar på flera miljoner.

 

Fakta om Vico Sweden

Vico erbjuder lösningar för att bättre kunna visualisera, analysera och optimera byggprojekt. En av företagets lösningar är Vico Office som hjälper användarna att integrera 2D ritningar, 3D modeller för att samordna, platsindela, mängda, kalkylera och planera i ett och samma gränssnitt.

Utöver Vico Office erbjuder företaget även olika tjänster vad gäller 3D, 4D och 5D BIM samt arrangerar kurser, workshops, kickoffer och seminarier med fokus på att maximera nyttan av BIM. Vico Sweden AB finns i Solna Centrum där anställda har flera års erfarenhet av BIM och byggproduktion. På den svenska marknaden är Vico ensam distributör av Vico Office. Vico har nära samarbete med Trimble som även utvecklar Tekla, SketchUp och Prolog.

Av Franz Smidek