Italienska Kemica har varit i frontledet vid utvecklingen av de nya, antibakteriella laminaten och lanserar nu Kemica TECLUX 350. Den antibakteriella funktionen får man tack vare silverjoner som eliminerar bakteriespridning. Även om man inte kunnat påvisa att beläggningen har effekt på virus, vinner man stort på att undvika bakterier. Detta i synnerhet för att förhindra ökad belastning i en redan ansträngd situation.

Hållbarheten är beroende på hur frekvent rengöring som materialet utsätts för. Vid rengöring med rengöringsmedel en gång per vecka är beräknad hållbarhet ett år. Vid rengöring med enbart hett vatten är hållbarheten hela tre år. Tester har gjorts där folien klarar 50 rengöringar per vecka. Laminatet är mycket reptåligt och avvisar de flesta oönskade bakterier, inklusive kolibakterier, listeria, stafylokocker, ”sjukhusbakterier”, salmonella med flera. Laminatet har en god transparens och mycket jämn yta. Laminatet används i ett flertal olika utsatta miljöer såsom inom vården, livsmedelsindustrin, resecentrum och flygplatser, köpcentra, butiker och skolor. Produkten är inte farlig vid hudkontakt och kan appliceras på alla slags kontaktytor, till exempel på dörrar och plana dörrhandtag/-öppnare, bordsskivor, displayer och kundvagnar.

– Äntligen ett hållbart antibakteriellt laminat till mycket bra pris. Även om hela världen just nu arbetar på bred front för att få kontroll över situationen, finns det många frågetecken kvar. Det kommer bättre tider men till dess hoppas vi kunna bidra med det vi kan, som displaylösningar, golvlaminat, pleximaterial och inte minst detta nya antibakteriella laminat som du bara hittar hos Signcom säger JJ Hendriks, Försäljnings- och Marknadsdirektör, Signcom Group.