För två år sedan skadade 55-årige Lauro Salvador foten i en arbetsplatsolycka. Lauro har diabetes och vägen till bättring var allt annat än spikrak.

Han fick klartecken att gå tillbaka till jobbet, men såret hade inte läkt och foten blev bara sämre. Det slutade på akutmottagningen på Regional One Health i Memphis.

Läkarna där försökte rädda foten, men när den första operationen misslyckades föreslog man att foten skulle amputeras.

– Jag var väldigt rädd och frågade om det verkligen inte fanns några andra alternativ.

Då berättade Lauros läkare Tony Alleman om en behandling med en ny sårvårdsprodukt från företaget SweetBio.

SweetBio grundades av syskonen Kayla Rodriguez Graff och Isaac Rodriguez, som har rötterna i Puerto Rico. Deras mål var att tillhandahålla avancerad sårvård för alla och för att uppnå det målet har de utnyttjat de läkande krafterna i en något oväntad produkt, nämligen honung. Närmare bestämt manukahonung, som samlas in från bin som pollinerar manukaträdets blommor och som enligt vissa studier har antibakteriella och läkande egenskaper.

SweetBio är ett av många företag grundade av personer med latinamerikanskt ursprung som har fått ekonomiskt stöd från VamosVentures, ett venturekapitalbolag som investerar i teknikbaserade företag med fokus på mångfald runtom i USA. 

Inom ramen för det nya initiativet REJI (Racial Equity and Justice Initiative) har Apple investerat sammanlagt 50 miljoner dollar i ett antal verksamheter, främst på företag som ägs av minoritetsgrupper, däribland VamosVentures.

– Vi vill vara mer än en vanlig investeringsfond, förklarar VamosVentures grundare Marcos Gonzalez, vars båda föräldrar kom till USA från Mexiko. Vi vill lyfta fram företag som leds av personer med rötter i Latinamerika och andra minoritetsgrupper och som kan vara med och påverka på ett socialt såväl som ekonomiskt plan. Apple har bidragit stort till vår fond och det visar att de är medvetna om de utmaningar som de här företagen ställs inför och att de vill vara med och ändra på det.

I SweetBio såg Marcos Gonzalez en möjlighet att ge stöd till ett företag grundat av personer med latinamerikanska rötter och samtidigt bekämpa ett vanligt problem bland den latinamerikanska befolkningen.

– Honung användes för att behandla sår redan i det forntida Egypten, berättar Isaac, som gav sårförbandet namnet APIS efter honungsbiets latinska namn apis mellifera. Det används inom vården än idag, men det är kladdigt och svårt att hantera. Därför bearbetade vi produkten på bioteknisk väg och skapade ett förband som är enkelt att använda.

  • Vi såg att det största behovet fanns inom sårvård och då särskilt inom behandling av diabetessår, berättar Kayla. Eftersom diabetes är mer vanligt förekommande bland etniska minoriteter ville vi redan från början fokusera på det området.

– Jag anser att APIS är en bra produkt som dessutom är väldigt enkel att använda, säger Tony Alleman, som driver sjukhusets centrum för sårvård En av våra patienter med diabetes hade ett sår på foten i flera månader och vi försökte med en mängd olika behandlingar utan att lyckas. Då prövade vi att behandla med SweetBios produkt och inom två veckor hade såret läkt.

Tony Alleman använde också APIS på Lauro Salvador, som en del av en alternativ behandling för att undvika att behöva amputera foten. Det resulterade i att såret läkte.

– Jag var först tveksam till att använda en helt ny produkt, men i slutänden var det den som räddade min fot, berättar Lauro Salvador, som senare fick veta att företaget bakom APIS har sina rötter i Latinamerika. Jag blir stolt när jag tänker på att det är människor som jag som har tagit fram den här produkten.

Kayla och Isaac hoppas att deras framgångssaga bara är den första i en lång rad och jobbar för att deras produkt ska vara tillgänglig i hela landet i slutet av 2022. Förutom pilotprogrammet på Regional One Health, som avslutas med en retrospektiv studie, väntar även en klinisk prövning i samarbete med Vanderbilt University.

– När ett företag som Apple ger oss sitt stöd blir vi ännu mer motiverade att förverkliga våra drömmar, säger Isaac. Det betyder att vi och framtida generationers nytänkare kan omsätta våra idéer i praktiken och ta fram spännande produkter och tjänster som kommer att förbättra människors livskvalitet.

– Isaac och jag startade det här företaget för att hjälpa människor att läka, berättar Kayla. Vad jag inte förstod då var att vi inte bara läker sår, utan att vi faktiskt bidrar till att läka familjer och samhällen, vilket är ännu viktigare.