Här är första delen av universitetets storsatsning ORU Innovation Arena. En plats som ska locka till innovation, samverkan och entreprenörskap.

– Vi riktar oss till studenter, forskare och övriga samhället, säger Camilla Nicander.

 

Idéen till innovationsarenan kommer från rektor Johan Schnürer som under sin tid i Uppsala var med och startade den liknande verksamheten Green Innovation Park. I arenan kommer studenter och forskare att jobba tillsammans med näringsliv och offentlig sektor för att gemensamt hitta lösningar och innovationer på olika problem. Fokus för verksamheterna är att bidra till att lösa samhällsutmaningar.

I första steget består ORU Innovation Arena av två testbyggnader i form av en paviljong och en testhall – och om några år är tanken att arenan ska inrymmas i ett större hus. De två byggnaderna har fått namnen Hubben och Labbet.

– Här i Hubben finns det kontor, arbetsrum och mindre konferensrum. Om en extern part vill komma närmre akademin går det att hyra utrymme, säger Camilla Nicander, verksamhetsansvarig ORU innovation Arena.

Redan igång

Hon står bland flyttkartonger och halvt uppackade prylar i Hubben där några verksamheter redan är igång. Systerbyggnaden Labbet ska öppna om ett par veckor.

På grund av coronapandemin tvingades universitetet ställa in den planerade invigningen av innovationsarenan. Men ett företag som redan flyttat in i Hubben är universitetets holdingbolag. Andra aktörer är säkerhetsbolaget Embrace, som startades av universitetets kriminolog Henrik Andershed, och företaget Neurolearn, som hjälper företag att utveckla sina verksamheter med hjälp av artificiell intelligens (AI).

När Labbet öppnar kommer det även finnas tillgång till en undervisningssal och en testhall.

– Där ska Örebro Campus Lab och AI Impact Lab ha sina lokaler. Och där har vi möjlighet att arrangera seminarier, presentationer och workshops för forskare, företag och studenter.

På plats och digitalt

Under hösten arrangerar Alfred Nobel Science Park tre seminarier under namnet Nobel Talks i Labbet. Det kommer också finnas lunchseminarier med innovationstema för studenter. Upplägget för seminarierna är ännu inte spikat eftersom genomförandet beror på gällande restriktioner för coronaviruset.

– Det lutar åt att det blir både på plats och digitalt, säger Camilla Nicander.

På grund av coronapandemin kommer man inte heller kunna arrangera några större arrangemang de kommande månaderna.

– Men vi vill gärna ha besök från mindre forskargrupper, studenter och externa parter som är intresserade av samverkan, säger Camilla Nicander.