Mimaki, en av de ledande leverantörerna av industriella storformatskrivare, skärplottrar och 3D-skrivare, lägger nu en kompakt 3D-skrivare i fullfärg med mer än 10 miljoner kulörer till sortimentet. Modellen heter 3DUJ-2207 och planeras vara tillgänglig från januari 2021.

Den globala marknaden för 3D-skrivare expanderar årligen och den totala försäljningen av maskiner och material förväntas växa till över 50 miljarder kronor de närmaste åren, enligt Mimakis uppskattning baserad på resultaten från en tredjepartsundersökning. Även om marknaden för 3D-skrivare i fullfärg fortfarande är liten förväntas efterfrågan på 3D-skrivare som kan skriva ut och modellera i fullfärg fortsätta att växa. Utskriftstjänster som matar ut modeller från 3D-spel, till exempel virtuella karaktärer samt utvecklingen av 3D-skanning skapar större efterfrågan på 3D-färgutskrifter. Å andra sidan är konventionella 3D-skrivare i högupplöst fullfärg dyra och tar stor plats, vilket gör dem svårare att installera och hantera.

– Tack vare den mindre storleken blir det ett lägre pris på denna nya 3DUJ-2207, vilket motsvarar ungefär en femtedel jämfört med 3DUJ-553. Därmed blir kompakta 3DUJ-2207 ett alternativ för allt fler som söker en HD-fullfärgs 3D-skrivare. Nu blir det möjligt för många som idag bara drömmer om en sådan här maskin att kunna realisera drömmarna tack vare det mycket attraktiva priset, berättar Simon Nyman, produktchef för Mimaki hos Signcom.

3DUJ-2207 bygger modeller med hjälp av en UV-härdande bläckstrålemetod. Man får till exempel en högupplöst färgutskrift som är ungefär dubbelt så stor som vid användning av pulverfilament. 3DUJ-2207 har en kompakt design, ryms i en hiss utan att plockas isär och tar mindre plats. Lägg till en stilren design och tillvalet deodorizer och man har en HD fullfärgs 3D-printer idealisk även i kontorsmiljöer.

Ett exempel, när tillverkare utvecklar nya produkter behöver de en miljö där de snabbt kan skapa inte bara formen utan också färgen på produkten. Prototyperna från Mimaki 3DUJ-2207 kan snabbt produceras utan extra färgläggning och allt kan göras internt. Dessutom, när det inte finns behov av att köpa in tjänsten minskar risken för läckage av nya produkter, design och teknisk information.

Med högkvalitativa, högupplösta utskrifter i 10 miljoner kulörer kan produktionen av exakta prototyper imponera på flera plan inom industriell design. Ovärderligt vid till exempel utveckling av figur- och leksaksmönster, arkitektoniska modeller, hushållsapparater och så mycket mer. 3DUJ-2207 passar också utmärkt för småskalig produktion av samlingsfigurer, modeller inom utbildning, arkitektur, sjukvård och design.

Mimakis 3D-skrivare använder välbeprövad teknik som utvecklats vid framtagningen av de mycket framgångsrika, högkvalitativa 2D UV-skrivarna. Nu kan komplexa former som en gång var omöjliga att färga för hand modelleras i fullfärg.

Mera info hos: www.signcom.se