Banbrytande utvecklare levererar flytande flaggskeppshus

I Marinstaden i Nacka premiärvisade AquaVilla företagets senaste flytande villa. Det unika och spektakulära huset, som har fått namnet Sjövilla 210, förkroppsligar Skandinaviens ambitiösa formgivningskultur och är byggd av material som har valts för att uppfylla de högt ställda normer som gäller för havsnära förhållanden. Som komplement till AquaVillas dynamiska design valdes Kebony, ett vackert trä som rekommenderas av ledande arkitekter, till byggets alla träarbeten som bland annat bestod av ytterväggar, pontondäck och takterrass.

Grundaren av AquaVilla är Richard Bergström, och med tjugofem års forskning och utveckling i bagaget är företaget nu Sveriges ledande utvecklare av flytande hus. Det spännande konceptet omfattar en innovativ infrastrukturlösning med Aqua Pier och Aqua Docking Buffer som ser till att alla villor förblir permanent förankrade och helt opåverkade av havets rörelser.

AquaVillas största hus är en inspirerande prestation inom arkitektur och design och är det som har gett upphov till företagets starka tillväxt fram till i dag. Den vackra fastigheten är byggd på ett 12 x 18 meter stort betongstöd som vilar på havsbottnen och är i lika delar en produkt av de innovativa material som användes och de kreativa tankar som gav inspirationen. Kebony visade sig vara det perfekta materialet för projektet. Dess motståndskraft mot slitage och söndervittring var en avgörande faktor med tanke på Sjövilla 210:s havsnära placering.

Kebony är utvecklat i Norge och företagets revolutionerande teknik består av en miljövänlig process som modifierar hållbart odlat barrträ genom att impregnera träet med furfurylalkohol som är en biprodukt från jordbruket. Genom att polymerisera träets cellvägg får det permanent samma egenskaper som tropiska träslag: hög hållbarhet, hårdhet och dimensionsstabilitet. Dessutom har Kebony-träet en mjukhet som gör det lämpligt att använda till trall som ska beträdas av nakna fötter: träet blir inte för varmt vilket gör det behagligt att stå och gå på, även under högsommaren.

Den centrala tanken för AquaVilla är att stå i djup samklang med den omgivande miljön. Genom installationen av Aqua Energy System, som utvinner energi från det omkringliggande vattnet för att värma upp fastigheterna, och företagets åtagande att använda utrymmet effektivt, bevisar AquaVilla sitt fortlöpande miljöengagemang. Ytterligare ett bevis för det starka engagemanget i att revolutionera miljötekniken är användningen av Kebony i ytterväggarna, trallen och takterrassen i AquaVillas hittills största flytande hus.

Jonas Wikström från AquaVilla säger: ”Bygget av vår hittills största villa är en verklig bedrift för alla inblandade. Att bygga ett hus som flyter är ingen lätt uppgift, men genom att välja material av hög kvalitet, som Kebony, gick bygget snabbt och smidigt. Vi är så nöjda med slutresultatet och ser väldigt mycket fram emot att återigen få samarbeta med Kebony i framtiden.”

Per Thyberg, Country Manager på Kebony Sweden säger: ”Färdigställandet av Sjövilla 210 är en betydelsefull milstolpe för AquaVilla som verkligen kan vara stolt över den innovativa design och uppfinningsrikedom man har visat prov på genom hela projektet. Vi på Kebony är väldigt glada över att ha kunnat bidra till deras största flytande hus och ser fram emot att se hur träet utvecklas med tiden.”

 

Foto: Jörgen Ulvgård

       @KebonyWood