AM printservice med kontor i Västervik och snart även i Linköping kan bli en viktig och avgörande kugge i hjulet på lokal industri och innovativ företagsanda. Snabbt, billigt och med oslagbar kvalitet dessutom.

Både i och runt Västervik finns mängder med stora och små företag som dagligen möter nya utmaningar. I en snabbt föränderlig värld gäller det att vara på tårna, ständig utvecklas och hålla en hög kvalitet. Ibland är idéerna grandiosa och ibland mycket små men alla kan leda ett företag och dess utveckling framåt.

Om det så bara är en liten kugge i ett maskineri som behöver finjusteras eller en stor form som kan göra hela skillnaden har det historiskt varit både tidskrävande och kostsamt att få till. Ibland i sådan utsträckning att det inte varit ekonomiskt försvarbart. Företaget AM printservice såg tidigt att det fanns ett behov här. Med hjälp av sina högklassiga 3D-skrivare och konstruktörer har de snabbt kunnat leverera kvalitetslösningar till de kunder som kontaktat dem.

– 3D print möts ibland av en del skepsis och förklaringen till det är enkel. De skrivare som idag finns ute på marknaden för gemeneman är självklart mer för modellbygge och inte för verklig användning. Kvaliteten håller då inte måttet och många tror då att det är så det är, menar Lisa Antonsson, VD AM printservice och fortsätter:

För att kunna använda 3D utskrifter i verklig produktion krävs det mycket bra skrivare och som i de flesta fall kostar den sortens kvalitetsinvestering en hel del pengar.

AM printservice har både kunskapen och skrivarna. Dessutom är de mer än hjälpsamma med att tillsammans med kund komma fram till förbättringar och lösningar av kundens idéer.

Någon som utnyttjat detta med gott resultat är Nordic Envoys VD Morgan Andersson.

– Vi har haft möjlighet att växa och behöver därmed också effektivisera vår verksamhet. När vi trycker våra Klean Kanteen flaskor i fullfärg behöver flaskorna passa i hållaren med exakt precision. Minsta avvikelse gör att trycket hamnar snett och då får vi kassera den flaskan.

Ett svinn som i längden betyder förluster för företaget så klart. Hållaren som kom med tryckaren är opålitlig och svårhanterad. Genom att ge AM printservice ritningarna på de olika flaskmodellerna och även behovsförklaringen kom de snabbt fram till en lösning på problemet.

– Bara några dagar senare hade jag en hållare som fixerar flaskorna perfekt i hållaren, säger en nöjd Morgan Andersson.

I dagarna har han dessutom fått fram en ny fixtur för lasergraveraren som gör det möjligt att gravera flera flaskor åt gången med samma oklanderliga resultat.

Plasten som används i utskrifterna håller mycket hög kvalitet och klarar många års användning. Den är dessutom opåverkbar av kemikalier och klarar mycket hög värme. Som kund kan du dessutom välja att beställa en utskrift eller flera tusen.

– Det finns många innovatörer och företagare som har behov av liknande lösningar. Vårt företag kan snabbt och mycket billigt ta fram prototyper och faktiska produkter för deras behov. För att kunna hålla en bra och personlig service riktar vi oss i första hand till dem med behov i närliggande kommuner. Och vi öppnar även upp i Linköping för att lättare kunna nå och hjälpa kunder i Östergötland.

Av Mirjam Schackenborg

Faktaruta:

AM printservice finns i dagsläget i Västervik och i Linköping.

Skrivaren som oftast benämns som 3D skrivare för produktion är en HP Multi Jet Fusion 4210 och har en byggvolym på 380 x 284 x 380 mm.

AM printservice använder sig av PA 12, Nylon. Ett slitstarkt och klimattåligt material som passar till de flesta delar inom produktion och innovation.