Torsdag 20 oktober avslutades årets Scanautomatic – industrins viktigaste mötesplats för automation och digitalisering. Efter ett fyraårigt uppehåll var behovet och intresset kring mötesplatsen påtagligt. 

Scanautomatic är mötesplatsen för framtidens automation och digitalisering. Industri, akademi och beslutsfattare samlas under samma tak för att skapa affärer som tryggar en smartare och en mer hållbar industri.

I scenprogrammet kunde besökare ta del av aktuella, relevanta och lärorika programpunkter. Under tisdagen kunde man i scenprogrammets elektrifieringsblock lyssna på Lars Mårtensson, Miljö- och innovationschef på Volvo Lastvagnar berätta om deras elektrifieringsresa.

– Det är tydligt för oss att vi behöver samverka och få med oss andra på den här resan. Vi gör en snabb omställning men står som resten av branschen inför utmaningar, vi behöver öka tillgången till grön el och bygga ut laddinfrastruktur. Men jag tycker att man ska vara optimistisk inför framtiden. Det finns stor vilja från många företag och det händer mycket. Där har Scanautomatic en enorm betydelse i att skapa mötespunkter. Kontakter man skapar här är de som leder till spännande saker i framtiden, säger Lars Mårtensson.

Bland utställarna fanns till exempel Mitsubishi Electric, cadett ab och MLT AB.

– Det här är den största automationsmässan i Sverige så historiskt har det varit en viktig plats för oss att vara med på. Vi träffar våra existerande och potentiella kunder, men det är också en viktig mötesplats för industrin i stort. Vi genomgår nu en stor digitaliseringsresa så industrin tjänar på att faktiskt lyssna på vad som sägs på den här mässan, säger Maria Wendt, marknadskommunikationsansvarig på Mitsubishi Electric.

– Scanautomatic har under många år varit den viktigaste mässan för oss, både för att träffa befintliga kunder och för att nå ut till många nya. Pandemin har ju dessvärre stått i vägen för mässor under ett par år, så när vi nu äntligen på nytt fick chansen, kände både vi och våra besökare en särskild glädje i att få träffas fysiskt igen, säger Jyrki Erkkilä, VD på cadett ab.

– Vi ser med stor tillförsikt på framtiden och den pågående gröna omställningen, där elektrifiering, fossilfri energi och effektivare produktion kommer att vara avgörande för företagen. I den processen ser vi att våra produkter kommer göra särskilt stor nytta, avslutar Jyrki.

MLT AB visade bland annat hur enkelt det kan vara med automatiserad mätning. I montern fanns företagets  nyaste tillskott Smart Station. Detta är en nyckelfärdig inspektionslösning för fabriksgolvet eller mätrummet och alla användare kan utföra inspektioner med bara ett klick. Smart Station kan stödja olika Gocator-snapshot-sensorer eller Creaforms 3D-scannersystem. Sensor väljs utifrån storlek och toleranser på komponenter som ska mätas. Programmering är en intuitiv upplevelse för användaren och det går enkelt att skifta mellan handhållen och automatiserad mätning.

En av de som besökte Scanautomatic var Yukari Tsuji från NOTE Torsby.

– Vi är här för att leta efter ny teknik. Hittills har mässan varit väldigt givande för oss. Jag tror att en sådan här typ av mötesplats är jätteviktig för branschen. Att man får ta del av och lära sig om ny teknik samtidigt som man får prata med branschfolk och få inspiration, säger Yukari Tsuji från NOTE Torsby.

 

 

Prisutdelning på Scanautomatic

Svenska Teknikpriset

Parallellt med Scanautomatic, genomfördes också mässorna ProcessTeknik och Nordic Food Industry. Under mässornas sista dag delades Svenska Teknikpriset ut, ett pris som i år innefattade nominerade från alla tre mässor! Priset, som uppmärksammar innovation inom industrin, är uppdelat i två delar – ett pris från juryn och ett från besökarna på mässorna.

Schneider Electric tar hem Svenska Teknikprisets jurypris

2022:s vinnare av Svenska Tekniksprisets jurypris är Schneider Electric för sin digitala plattform EcoStruxure.

– Den här vinsten är jätteviktig för oss, dels för att uppmärksamma den här nya teknologin men det är även ett kvitto på att Schneider Electric ligger i framkant när det kommer till mjukvaruplattformar. Öppenheten är en betydelsefull del och vi ser att det är behövligt för hela industrin att börja jobba mer så. Därför är det här jättekul, säger Daniel Ljungqvist, säljchef på Schneider Electric.

Novotek vinnare av besökarnas pris 

Novotek tog 2022 hem Svenska Teknikprisets besökarpris, där de var nominerade för sin mjukvarulösning Intelligence Hub.

– Novotek står för ny teknik och priset visar att vi gör rätt saker. Att vi lyckats med att ta fram ny teknik till industrin. Det krävs innovation för att finnas med i framtiden och det här priset är ett bevis på att vi gör det, säger Thomas Lundqvist, säljchef på Novotek.

Även Heidenhain och Atlas Copco Compressor tilldelades hedersomnämnanden av juryn för sina innovativa lösningar.

Fakta om Scanautomatic, ProcessTeknik och Nordic Food Industry

Deltagandet och engagemanget i mässorna var likväl stort som glädjande. På mässornas tre scener kunde deltagarna ta del av 110 lärorika och spännande programpunkter, och på de tre mässgolven kunde man besöka 276 unika utställare. Totalt medverkade 12 060 personer på årets Scanautomatic, ProcessTeknik och Nordic Food Industry.

Tack för i år – vi ses nästa gång 2024!

Efter tre intensiva dagar med hög energi och efterlängtade fysiska affärsmöten vill vi rikta ett stort tack till alla besökare, talare, utställare och samarbetspartners för er medverkan på Scanautomatic.

Nästa gång arrangeras Scanautomatic 8-10 oktober 2024.