Behovet av fysiska dokument minskar

WideTEK 44 är en av de mest populära storformat skannrar, tillverkad av tyska ImageAccess. Skannern har en stor pekskärm och en vit, modern LED-belysning som säkerställer en lång livslängd. Dokument kan vara upp till 44 cm breda. 

Katharina Lindh, som driver företaget Printeliten i Dalarna – ett serviceföretag inom trycksaker, stora bilder, utställning och ritningshantering – berättar att de i höstas skaffade WideTEK 44.

– Det har fungerat mycket bra. Vi kan nu leverera bra skanning och dokumentation av hög kvalité och med rätt färgåtergivning för bl a kunder som finns inom bygg- och fastighetsbranschen. Skannern underlättar vårt arbete samtidigt som den säkerställer att allt som lämnar vårt företag håller en hög kvalité, förklarar Katharina Lindh.

– WideTEK har kopplats till en skrivare så att vi snabbt får fram resultat: ritningar, tavlor eller utställningsskyltar. Det är inte nödvändigt att exakt centrera dokumentet i skannern. Vid avvikelser rättas bilden automatiskt, den beskärs och rätas upp så att bilden blir rak, centrerad och utan svarta kanter.

En stor fördel är att underlaget som ska skannas läggs in på behändigt sätt med bildsidan uppåt för att sedan scannas ovanifrån. Arbetsbordet av metall är lätt att hålla rent. Det gör att vi slipper små dammpartiklar. Bild på skärmen visar hur resultatet blir så att vi på förhand kan kontrollera resultatet och även om så behövs justera inställningar. 

– Byggbranschen är viktig för oss, även om totalt sett behovet av pappersutskrifter minskar. Nu handlar det allt mer om digitala medier. När det gäller förvaring av handlingar så är det inte lika mycket som printas ut idag som tidigare. Det som däremot ökar är behovet av skanning och molntjänster som iBinder. De flesta har arkiv kvar, men väljer att lagra ritningar elektroniskt i stället för att ha dem på papper, konstaterar Katharina Lindh.

Kort om Printeliten AB

Printeliten står på flera ”ben” varav byggbranschen motsvarar ca 20 procent av verksamheten. Övriga ”ben” är material för mässor, utställningar och olika event. Man arbetar även med tryck företagsprofilering och digital exponeringslöning. Företaget finns i Falun, Borlänge, Örebro och Karlstad.

Av Franz Smidek