Efter succén med en bra bit över 300 ATOS ScanBox levererade visade GOM före sommaren på Control-mässan de två nya ScanBox-serierna 7 och 8 som är lämpliga för stora föremål som bilkarosser etc. De nya ScanBoxarna 7 och 8 är utprovade och finns redan i drift hos ett antal olika fordonstillverkare.

Utmärkande för nya 7 och 8 serien är att de kan kontrollera större föremål än tidigare och att de bygger på en ny metod där roboten inte bara går på en horisontal räls utan roboten kan även gå vertikalt på en lyft vilket innebär att den här robotlösningen får 8 axlar. Fördelen med denna lösning är att en mindre robot kan användas för att även enkelt kunna komma in i en bilkaross och scanna och att en mindre horisontell räls erfordras vilket leder till en lägre utgift och mindre yta för cellen. 

 

7-serien finns i två varianter med en robot och ATOS-scanner vilken kan scanna storlekar på ett eller flera objekt upp till en bilsida plus att den även kan utrustas med ett rotationsbord på sidan för att dessutom kunna scanna föremål upp till 3 meter. 

8-serien finns i tre varianter och har 2 robotar med ATOS-scanner vilka arbetar simultant och levererar en enda datamodell. Objekten i denna ScanBox kan vara i en storlek på upp till 6 x 2,5 meter. Även den här varianten av ScanBox kan utrustas med rotationsbord, ett eller två stycken. Tack vare den här nya mätcellen tar inmätningen av en bilkaross avsevärt kortare tid än om den hade kontrollerats med en CMM.

För att få en inblick i hur dessa nya ScanBoxar fungerar kan du titta på videon i länken nedan
youtu.be/HXlZOejJ8b0

 

Av Börje Larsson