En retro godisbutik med jättekarameller, en issimmerska med passion för kalla bad, en katt som spanar på fisken i dammen och en flock silvertärnor som lekfullt seglar genom rummet – årets sviter i ICEHOTEL, som öppnade den 14 december, är lika fantasifulla och spektakulära som alltid.
Sammanlagt 34 konstnärer från 13 länder har spenderat två intensiva veckor i Jukkasjärvi för att skapa den tjugonionde reinkarnationen av ICEHOTEL och dess förgängliga konstutställning gjord helt och hållet av snö och is från Torne älv.
Flera av årets bidrag har hämtat inspiration från naturen. I “Spruce Woods” av Christopher Pancoe och Jennie O’Keefe från Kanada kan gästerna slå sig ner runt lägerelden (av is) vid en tältplats djupt i de kanadensiska skogarna. Jonathan Green, från England, skapar “The Living Ocean” tillsammans med sin dotter Marnie Green, en undervattensvärld fylld av koraller, snäckor och havsdjur.
– Med vår svit vill vi lyfta hur klimatfrågan och överfiske påverkar våra hav. Vi tyckte också det var en spännande tanke att använda is från en älv i norra Sverige för att skapa en havsmiljö med alla de organismer som lever där, säger Jonathan Green.
Jonas Johansson, Jordi Claramunt och Lukas Petko från Sverige, Katalonien och Slovakien har skapat “Haven” med en magisk isport som vaktas av räven och fågeln Fenix. Enligt legenden kan endast den med rent hjärta hitta vägen in i rummet där tiden är oändlig och livet evigt.
– Vår inspiration är mötet mellan människor och vi ville skapa en upplevelse som väcker nyfikenhet och bjuder in till kreativitet och gemenskap. Isen är ett fantastiskt material att jobba med eftersom man kan jobba med ljus, glans och reflektion för att göra sitt koncept levande, säger Jonas Johansson.
En förgänglig konstutställning tar form
Det ligger ett stort arbete bakom att bygga ett hotell som återuppstår i ny tappning varje år. I mars skördar man 2 500 ton is från Torne älv. Isen förvaras sedan kallt tills den ska användas för att skapa nya sviter. Man använder den också för att göra glas, tallrikar och skålar till ICEHOTEL Restaurant, och för att leverera isbeställningar i form av skulpturer, block eller hela miljöer till event i andra delar av världen.
Två veckor före öppning anländer 33 konstnärer från 13 länder till Jukkasjärvi för att skapa 15 unika sviter av is och snö, en ceremonisal för vigslar och andra högtider, och pelarsalen med de ikoniska kolumner och kristallkronor som blivit synonyma med hotellet. Ett byggteam, isproduktion, konstnärssupport och ljusdesigners arbetar tillsammans med konstnärerna och bygger själva hotellet samt ytterligare 20 isrum.
ICEHOTEL i siffror
- ICEHOTEL är helt och hållet gjort av snö och is från Torne älv, Sveriges största nationalälv.
- Det årliga hotellet tar form under 12 veckor mellan oktober och januari, och smälter sedan tillbaka till älven i april.
- Den totala mängden is som används av hotellet motsvarar tio sekunders vattenflöde i Torne älv.
- De ikoniska kristallkronorna bär 1 000 iskristaller som skulpteras för hand.
- Det huvudsakliga byggmaterialet är “snis” (en mix av snö och is). 30 000 kubikmeter – eller motsvarande 110 miljoner isglassar – används för att göra golv, tak och väggar till hotellet.
- Utav 150 ansökningar antas 15 konstnärsteam som bjuds in att skapa sitt svitkoncept.
Varje år besöks ICEHOTEL av 70 000 gäster från hela världen och ungefär 50 par gifter sig i den gnistrande ceremonisalen. De flesta gästerna övernattar tre nätter (en i issvit och resterande i de varma hotellrum som hotellet också erbjuder). På listan att bocka av finns upplevelser som norrsken, skoter, hundspann, isskulptering och att avsmaka den unika ismenyn i ICEHOTEL Restaurant – en fem-rätters middag med isen som röd tråd och som serveras på isfat direkt från älven.
Symposium med konstnärer från hela världen
Av 150 ansökningar har 15 konstnärsteam valts ut av juryn som består av Senior Advisor och juryledare Arne Bergh, konstnärsansvarig Luca Roncoroni, ljusdesigner Olof Lange, Johan Larsson från produktionsteamet och Marjolein Vonk, extern konstnär och designer.
– Det var en tuff utmaning att välja ut 15 vinnare till årets hotell, men vi är mycket nöjda med resultatet och den här vintern kommer gäster kunna uppleva magiska miljöer, och utforska allt ifrån djupa hav till skogar och himlafenomen av is, säger Arne Bergh.
Bidragen kommer från hela världen, bland annat Sverige, USA, Indien, Kanada, Mexico och Nya Zeeland.
Hållbar isupplevelse året runt
Sedan 2017 erbjuds en permanent isutställning bestående av 20 sviter, isbar och galleri. ICEHOTEL 365, som konceptet heter, byter också skepnad varje år och drivs av solenergi.
ICEHOTEL är mer fokuserade på hållbarhet än någonsin, och det senaste året har man blivit certifierad som miljömärkt Svanen-anläggning och som ett hållbart resmål av Arctic Sustainable Destination.
Skapa en svit för 30-årsjubileet
Känner du dig inspirerad att skapa en egen svit? Vintern 2019/20 är det 30 år sedan ICEHOTEL blev världens första hotell av snö och is, men redan nu kan man skicka in sitt bidrag för att tävla om att bli en av kreatörerna bakom nästa års hotell. Inga förkunskaper krävs.
Arne Bergh berättar:
– Vi fäster inte vikten vid den sökandes professionella bakgrund eller tekniska färdigheter vid juryn, utan vårt fokus är konceptet. Idén måste vara originell och utmana den etablerade idén om vad iskonst anses vara. Om din idé är bra så bidrar vi med verktygen och kunskapen för att den ska bli verklighet.
Ansökansperioden är öppen till slutet av januari 2019. De vinnande svitbidragen för vintern 2019/20 presenteras under sommaren 2019.
Vinterns säsongshotell öppnar stänger 13 april 2019. Därefter finns de permanenta sviterna i ICEHOTEL 365 fortsatt öppna.
Bilder: ”Lollipop” av Luc Voisin och Mathieu Brison Voisin. ”Haven” Jonas Johansson, Jordi Claramunt och Lukas Petko. ”Spruce Woods” av Christopher Pancoe och Jennie O’keefe. Foton: Asaf Kliger