Idag startar Underhållsmässan på Svenska Mässan. Ett hett ämne på mässan är den stora kompetensbrist som råder inom svensk industri idag.
Därför bjuds ett antal skolklasser från årskurs 1-7 in som får testa hur det är att jobba i en moderna automatiserad industri med VR och robotteknik. Allt för att skapa ett teknikintresse redan hos unga. 
 
Svensk industri går för högtryck, men det saknas arbetskraft och företagen skriker efter kvalificerad kompetens. Tre av fyra teknikindustriföretag måste redan idag anpassa sin verksamhet efter bristen på kompetens enligt Teknikföretagens färska rapport ”Vinna eller försvinna”. Utbildningsplatser på Industritekniska gymnasieprogram står tomma och det blir allt svårare att locka ungdomar till industrijobb.

– Det gäller att inspirera och börja skapa ett teknikintresse och en nyfikenhet redan i grundskolan, så att fler väljer att söka till olika teknikprogram längre fram. Vi har bjudit in några utvalda skolklasser till årets mässa för att sätta fokus på frågan hur industrin ska bli en attraktiv arbetsplats för unga i framtiden, säger Anna Jarnö, ansvarig för Underhållsmässan.

Arbetsuppgifterna inom industrin har förändrats, men bilden av industrin som den en gång var lever kvar. Och bland unga är det många som inte har någon bild över huvud taget av hur det är att jobba inom industrin.
– Det här måste vi ändra för att kunna lösa kompetensfrågan för industrin i framtiden. Idag är mycket automatiserat och styrs av datorer. Arbetsuppgifterna handlar om spännande saker som robotteknik, automation och en hel del underhållsteknik. Dessutom satsas det mycket på Artificiell intelligens och VR. Det är den bilden av industrin vi måste bli bättre på att förmedla till unga killar och tjejer för att locka fler i framtiden, säger Torgny Martinsson på Teknikföretagen.

Bakom initiativet att bjuda in skolklasser till mässan, står Underhållsmässan, Chalmers, Göteborgs Tekniska College (GTC) och Volvo. Eleverna kommer att få besöka mässans avdelning ”Smarta fabriker”, där de får testa att styra en automatiserad produktion – från beställning av produkt till tillverkning och så småningom paketering och färdig leverans. Allt styrs med hjälp av VR-teknik.

Utbildningarna gapar tomma
Idag väljer bara ungefär 1400 ungdomar det Industritekniska programmet på gymnasiet. Det är hälften så många som för 10 år sedan. Enligt Arbetsförmedlingens senaste rapport är det stor brist på framför allt civilingenjörer, ingenjörer och tekniker inom industri och maskinteknik, installations- och servicetekniker liksom ingenjörer med IT-utbildning och automation.
– Idag får alla som vill, jobb inom industrin direkt efter gymnasiets Industritekniska program. Detsamma gäller för högskoleutbildade ingenjörer och civilingenjörer, säger Torgny Martinsson.

Foto: Bredda Bilden, Teknikföretagen.