Ansökan till den internationella designtävlingen på Icehotel är nu öppen Icehotel grundades 1989 och utöver att det är ett unikt hotell är det även en levande utställning med konst skapad av is och snö. Varje år återskapas Icehotel i ny tappning och konstsviterna växer fram till unika verk som bara finns i ett exemplar. Nu är antagningen öppen för Icehotel 34 och som kreativ själ har du möjlighet att skapa ditt egna unika konstverk av is och snö. Sista datum för inlämning av designbidraget till Icehotel 34 är den 16 april 2023.

Planeringen för Icehotel 34 är igång och precis som tidigare år skapas Icehotel av is lånad från Torne älv, en av Sveriges nationalälvar och sista orörda vattendrag. Konstnärer från hela världen har nu möjlighet att ansöka för att vara med och designa sin egen drömsvit. Detta är ett unikt konstprojekt där varje isblock har sin unika berättelse som ändrar skepnad och form under säsongens gång. Tillverkning av Icehotel är organiserat som ett internationellt projekt där de utvalda konstnärerna samlas i Jukkasjärvi för att bygga sviter som är originella och storslagna.

På Icehotel får konstnärer en fantastisk möjlighet att skapa kreativa och nytänkande idéer. Att arbeta med organiskt material som förändras efter säsongen är utmanande men lika mäktigt som naturen själv. Vi önskar att bidraget ska vara ett unikt uttryck, innovativt, kreativt och vackert. Det enda kravet är att det måste vara ett original och innefatta en säng – och att idén är möjlig att förverkliga av is och snö. Jag ser mycket fram emot årets ansökningar till Icehotel 34, säger Luca Roncoroni, Creative Director Icehotel.

Icehotel är ett unikt konstkoncept som genom åren skapats av prisbelönta designers och konstnärer så som Bernadotte & Kylberg, vinnare av ett flertal internationella designpriser som bland annat det prestigefyllda Red Dot Award, designduon Kauppi & Kauppi som vunnit otaliga priser världen över för sina möbler och sin belysning och

 

franska Nicolas Triboulot & Fernand Manzi som dagligen arbetar med design av kristallvaser i Paris. Icehotel har även haft konsviter designade av morgondagens konstnärer och keramiker, elever från Leksands folkhögskola.

Ansökan och deadline

Även om Icehotel välkomnar färdigheter inom skulptering med is och snö eller andra material tar Icehotel även emot ansökningar inom alla kreativa discipliner. De vinnande designbidragen kommer att väljas utifrån deras koncept och stil, deras kreativitet, innovation, genomförbarhet, och givetvis baserat på upplevelsen som ges till besökare och gäster. Konstnärerna är ansvariga för att färdigställa sina sviter på Icehotel, men det finns ett supportteam som kan assisterar dem, samt ett ljusteam som utarbetar en ljusplan tillsammans med konstnären. Ansökningen är öppet fram till söndagen den 16 april 2023 och de vinnande koncepten kommer att tillkännages tisdagen den 2 maj 2023. För ytterligare information kontakta: art@icehotel.com

 

Photo Asaf Kliger Icehotel´s artists