En av Europas snabbast växande digitala tillverkare har inlett bygget av en ny anläggning för att möta växande efterfrågan på 3D-printteknologi. Investeringen på 12 miljoner euro ökar företagets 3D-printkapacitet med 50%.

Protolabs, som specialiserar sig på anpassade prototyper och tillverkning av delar i små volymer, har inlett bygget av en ny 5 000 kvadratmeter stor produktionsanläggning i Putzbrunn, Tyskland, som kommer att ge kunder ännu bättre tillgång till företagets automatiserade tillverkningsprocesser och kvalitetssystem.

Trots Covid-19 pandemin, som påverkar ekonomier i hela Europa, beräknas den yttre strukturen vara färdig i slutet av december och inredning och maskiner beräknas installeras i flera stadier, med start i maj 2021.

Upp till 25 maskiner och marknadsledande utrustning läggs till Protolabs existerande teknologi, medan ett CNC-maskincenter  –  med en 5-axlad fräsmaskin – kommer att installeras för att stödja efterbehandling av 3D-printade delar för avancerade tillämpningar.

Automatiserad efterbehandling, system för färgning och målning är också en del av expansionen, tillsammans med ytterligare 3D-printteknologier i framtiden.

Detta är den senaste av flera investeringar från Protolabs för att stödja den globala kundbasen i branscher som fordon, flyg, medicinsk elektronik och tung industri. Den följer den nyligen genomförda utökningen, värd 5 miljoner pund och som nu befinner sig i slutskedet, vid det europeiska huvudkontoret i Telford, Storbritannien.

– Vi är redan världens snabbaste digitala tillverkare, men ett viktigt mål för oss är att kunna tillverka 3D-printade delar ännu snabbare. När den slutgiltiga designen kommer in till vår online orderplattform genomgår den en kort kontroll av våra designexperter vad gäller tillverkningsbarhet, och därefter skickas den till printning. Den nya anläggningen ger oss kapacitet att snabba upp den här processen så vi kommer allt närmare realtid, förklarar Bjoern Klaas, Vice President och VD för Protolabs i Europa.

– Vi kommer att flytta alla avdelningar från vår existerade byggnad i Feldkirchen utanför München till Putzbrunn. Den större produktionsytan och tack vare 50% större kapacitet kan vi leverera ännu fler projekt på så kort tid som 1 dag, fortsätter Bjoern Klaas.

– Optimerade arbetsprocesser och ytterligare anställda innebär att den nya anläggningen även kan stödja våra aktiviteter i Storbritannien, särskilt vår förmåga att tillverka certifierad medicinsk utrustning under !SO 13485, säger Bjoern.

Via tillverkningsenheter på tre kontinenter hjälper Protolabs sina kunder öka hastigheten i produktutvecklingen, minska kostnaderna och optimera sina leveranskedjor med teknologistödd 3D-printing, CNC-fräsning och formsprutning.

Kunder laddar upp sina 3D CAD-ritningar till www.protolabs.co.uk, där specialiserad programvara går igenom filerna och mejlar tillbaka en interaktiv offert med kostnad och design-analys.

Protolabs, som nyligen vann drottningens pris för internationell handel “the Queen’s Award for International Trade” för tredje gången, producerar i snitt 1 till 50+ 3D-printade delar på 1 till 7 dagar, 1 till 200+ CNC-frästa delar på 1 till 3 dagar och 25 till 10,000+ formsprutade delar på 1 till 15 dagar.

Bjoern avslutar:

– Våra expansionsplaner i Storbritannien och Tyskland visar att vårt koncept vad gäller digitalisering och automatiserade processer verkligen ligger i tiden och stödjer våra kunders behov att få ut produkter på marknaden så snabbt som möjligt.