En av världens ledande digitala tillverkare lanserar konsulttjänster som hjälper produktutvecklare hitta den bästa lösningen utifrån ett tillverkningsperspektiv. 

Protolabs stödjer varje år tusentals svenska och europeiska företag med att utveckla och tillverka prototyper, delar och komponenter i mindre volymer. Den nya konsulttjänsten CDS (Consultative Design Service) drar nytta av den tillverkningskompetens och erfarenhet som finns i företagets team av 200 ingenjörer. 

Protolabs är redan känt för sin automatiserade lösning för analys av tillverkningsbarhet via sin digitala plattform där kunden laddar upp sin CAD-ritning och inom ett par timmar får en rapport tillbaka. Lösningen kollar om designen kan formsprutas och föreslår till och med förbättringar av design och ger förslag på hur kunden kan spara pengar. 

Den nya kompletterande tjänsten innebär att kunden dessutom kan dra nytta av Protolabs ingenjörers erfarenheter inom formsprutning för att optimera lösningarna ytterligare. 

– Den automatiserade plattformen kan kontrollera att din design är genomförbar, men ibland behövs någon som tänker mer kritiskt och konstruktivt, för att hitta den allra bästa lösningen. Det kan finnas andra designalternativ som sparar pengar och ger bättre funktionalitet, förklarar Samuel Guest, Protolabs Product Manager för formsprutning. 

– Genom att förstå vad du vill åstadkomma kan vi bli en del av ditt team och vara länken mellan design och tillverkning. Vi är inte ett designkonsultföretag utan det vi erbjuder är råd kring hur man designar bäst ur ett tillverkningsperspektiv. Och det är en länk som ofta saknas, fortsätter han. 

Det finns många variabler inom design, produktutveckling och tillverkning och det är viktigt att förstå nyanserna. En enkel förändring av en komponents design kan, utan att påverka vad komponenten ska utföra, leda till bättre funktionalitet, innebära att den kan tillverkas mer effektivt, bli billigare och levereras snabbare. 

– Ibland kan det till exempel vara värt att tänka om när det gäller vilket material som fungerar bäst för delen. Genom att förstå dina behov kan vi använda vår expertis och hjälpa dig hitta den optimala tillverkningslösningen,  avslutar Samuel Guest.