Träkonstruktörerna på Tyréns fick det spännande uppdraget att modellera trästommen i Oatlys nya huvudkontor Gjuteriet i Malmö. En gammal varvsbyggnad fick helt nytt innanmäte, samtidigt som delar av det befintliga återbrukades. Verktyget Tyréns använde i detta utmanande och prestigefyllda projekt var självklart Tekla Structures byggbara modell, som kompletterats med egna specialanpassningar av programmet
I Malmö hamn ligger Gjuteriet, en klassisk gammal industribyggnad som minner om stadens varvshistoria. Idag är byggnaden varsamt omgjord för att berätta en helt ny framgångssaga, den rymmer nämligen Oatlys huvudkontor. Fastighetsägaren Varvsstaden har utvecklat fastigheten tillsammans med hyresgästen och arkitekterna Kjellander Sjöberg. Ett övergripande mål var att uppnå höga standarder för återbruk. Tanken var att bevara det som var i gott skick, både ur återbruks- och designperspektiv. I byggnaden fanns redan en stålstomme med en travers som använts i varvsverksamheten men för att rädda och utveckla byggnaden behövdes en ny stomme som skulle vara av trä. En av flera utmaningar var att den nya stommen skulle skapas inom den befintliga stålstommen och väggarna av tegel. Arkitekten ville att mycket av trästommen skulle vara synlig för att skapa en industriell känsla, det var alltså inte bara en enkel påbyggnad som skulle göras.
Specialister på träkonstruktioner
Uppdraget att producera den nya stommen av KL-trä gick till Martinsons och tillverkningen skedde i deras fabrik i Bygdsiljum med trä från området. Det var också Martinsons som gav Tyréns uppdraget att modellera trästommen och projektera bygghandlingarna. André Vik är konstruktör på Tyréns kontor i Umeå. Han och hans team är specialister på träkonstruktioner och deras föredragna arbetsverktyg Tekla Structures.
– Vi utgick från en 3D-modell från arkitekten på den bevarade delen. Vår detaljerade, byggbara Tekla Structures-modell tillsammans med den tidigare modellen blev en nyckel för att hitta lösningar på knepiga problem. Vi kunde till exempel testa hur saker relaterar till det gamla, ta hänsyn till större variationer som att det fanns flera olika material i knutpunkterna, förklarar André Vik.
Upphängd på stålkonstruktion
Konstruktionsmässigt handlade utmaningen om att nyttja de gamla ståltraverserna som upplag till både takkonstruktion och hängande fackverk. Fackverken, som är nästan 5 meter höga, bildar två våningsplan som ej står på grunden. Istället är de upphängda i ståltraverserna i var ände.
– En specifik utmaning var att den befintliga stålramen inte var rak. Detta löstes genom flexibla knutpunkter, som kunde anpassas i höjd- och sidledsförskjutningar. Vi var även tvungna att anpassa enskilda element för specifika förhållanden, förklarar André.
Byggbar modell
André säger att hans team arbetar på en mycket hög detaljnivå i Tekla Structures, både i detta och i andra projekt.
– Vid träkonstruktioner används ofta skruvade beslag och spikplåtar, särskilt när knutpunkter och utformning är av stor vikt och det mesta är synligt, så som det skulle vara i Gjuteriet. Det underlättade när vi skulle visa arkitekten och beställaren hur resultatet skulle komma att se ut när det var färdigt, säger André. Här var det en stor fördel att arbetet med den byggbara modellen skedde i Tekla Structures.
– Styrkan med Tekla Structures inom prefab ligger i att varje element i modellen återspeglar exakt hur det kommer att se ut. Det som syns i modellen används som grund för montageritningar och tillverkningsunderlag, vilka genereras direkt i modellen.
– Det skapas en stark koppling i alla led. Med Tekla Structures vet vi att det vi modellerat kommer att tillverkas korrekt och monteras enligt plan, säger André Vik.
Anpassat verktyg för träkonstruktioner
Det finns unika aspekter att ta hänsyn till vid modellering i trä, som exempelvis dess fiberriktning. Det kan även finnas särskilda behov så som i Gjuteriet, där ytan i stommen skulle synas och därmed vara välputsad.
– Vi har anpassat Tekla Structures efter våra behov och nu har vi en version som fungerar exceptionellt väl för träkonstruktioner, säger André. Hans team lägger mycket omsorg på det och verktyget är ständigt i utveckling. De har byggt upp ett omfattande bibliotek med komponenter, material, och listor. Arbetet sker i team, och de har en grundmodell som är fylld med högkvalitativa komponenter, inklusive specifika skruvar och beslag från leverantörer som våra kunder föredrar, vilket gör att hela processen blir smidigare och effektivare för alla inblandade parter.
Mängdningslistor underlättar
I projektet Gjuteriet användes Tekla Structures inte bara för att skapa en byggbar modell och generera ritningar utan även för att hämta in alla materialmängder.
– I Tekla Structures är precisionen när det gäller råvaror så exakt att det enkelt går att generera mängdningslistor, från trä och kilo stål till enskilda antal spikar och skruvar. Det uppskattades mycket av vår kund Martinsons. De använde listorna i budgeteringen, där preliminära mängdningar jämfördes mot offerter och kostnader i ett tidigt skede, säger André Vik. Denna process kan sedan följas upp löpande under projektet tack vare en sömlös integrering av informationen i Tekla Structures.
Motverkar spill och mänskliga misstag
Att automatisera processer som annars skulle göras för hand är extremt tidsbesparande och effektivt.
–Vi fokuserar hela tiden på att minska spill och anpassa oss till de exakta dimensionerna. Det är en av de viktigaste aspekterna i arbetet med Tekla Structures-modellen, enligt André Vik, och fortsätter:
–Tidigare räknade man mycket manuellt, såsom mängden skruvar och trä. Dessa beräkningar var alltid föremål för mänskliga faktorer. Med det här automatiserade arbetssättet sparar man inte bara tid utan minskar också risken för fel och över- eller underskott.
Delad information genom Trimble Connect
Att ha en ständigt uppdaterad byggbar modell är av stor betydelse för intern kommunikation mellan projektörer, beräkningsansvariga och konstruktörer på Tyréns. I projektet Gjuteriet användes även Trimble Connect för informationsdelning till kunden och dennes andra leverantörer.
– Genom Trimble Connect kan olika aktörer koppla andra modeller till sin egen. Det går att visa eller dölja specifika delar och samtidigt ha överblick över flera modeller. Detta säkerställer att vi som arbetar med konstruktionen ser exakt samma sak, vilket är oerhört viktigt, säger André. Det finns även möjlighet att skapa att göra-listor som är kopplade till vyn i Trimble Connect. Den som arbetar i Tekla Structures kan sedan importera dessa listor för att se vilka punkter som behöver uppmärksammas eller åtgärdas.
Montageordning
Även montageordningen och logistiken, dvs hur mycket som får plats i varje leverans var centrala faktorer i arbetssättet med modellen och Trimble Connect.
– Martinsons fabrik hade stor nytta av denna data både för sin planering och tillverkning och de var väldigt nöjda med arbetssättet, säger André Vik. Stommen i KL-trä tillverkades direkt från modellen av en CNC-maskin. Man skapar inte traditionella ritningar utan tillverkningsmodellen kan anpassas till maskinen.
– Vi är på väg mot att kunna eliminera den tidskrävande uppgiften att skapa ritningar för den industriella tillverkningen och istället använda modellen. Idag kan vi göra det med vissa element, som KL-skivor. Så småningom automatiseras tillverkningen och vi får färdiga element utan manuell inblandning. Det är här Tekla Structures verkligen kommer att visa sin styrka, avslutar André Vik.Tyréns.
Bild: Rasmus Hjortshøj – COAST