I torsdags avslutades Scanautomatic och ProcessTeknik på Svenska Mässan i Göteborg.


– Vi känner oss jättenöjda! Utställarna visade många nyheter och seminarierna tog upp aktuella ämnen, något vi fått mycket uppskattning för av utställare och besökare. De flesta stora företagen i branschen var här och mixen med mindre start-ups blev väldigt lyckad, summerar affärsansvarig Ola Lundqvist.

Närmare 10 000 besökare och 300 utställare besökte mässorna, som pågick under tre dagar. Sedan några år tillbaka arrangerar man de två mässorna Scanautomatic och ProcessTeknik parallellt – ett koncept som har visat sig vara lyckat, eftersom många utställare har produkter på båda mässorna och besökarna finner en synergi mellan de båda.

© Emmy Jonsson

Årets mässa kretsade mycket kring hur digitaliseringen kommer att påverka industrin framöver och vilka tekniska lösningar som är på frammarsch. Och intresset för frågorna var stort, vilket blev tydligt under de välbesökta seminarierna med bland andra Preem, Poppels bryggeri och forskaren och entreprenören inom digitalisering, Ashkan Fardost.

– En fantastiskt intressant teknikmässa, med mycket innovativ teknik! Man får en bra uppfattning om vad som ligger i framkant, säger besökaren Magnus Brander från Xylem Water Solutions.

Tydliga uppdrag

En trend bland årets mässbesökare var att många haft ett tydligt uppdrag med sitt besök, nämligen att hitta lösningar som kan effektivisera den egna verksamheten. Och i en tid när tekniken utvecklas snabbt, ser många det som tidseffektivt att samla sina besök och möten på mässan.

– Vi har haft ett enormt tryck i montern! Våra säljare är dessutom väldigt nöjda med kvaliteten på besökarna. Vi märker ett stort intresse för vår satsning ABB Ability, där vi lyfter fram alla våra uppkopplade lösningar. I år satsade vi på en monter i två plan, med en seminarieyta och mötesrum i bottenplanet och ett café ovanpå. Det blev väldigt lyckat, säger en nöjd Gunilla Voldstad, market communication manager på ABB.

Två år till nästa mässa

Nytt för i år var området Digimania. Där fick 25 start-ups chansen att pitcha in sina spännande tekniska lösningar till storföretag och investerare.

– Samtidigt fick storbolagen ett tillfälle att uppdatera sig på ny innovativ teknik. Ett mycket populärt och välbesökt område, kan Ola Lundqvist konstatera.

© Emmy Jonsson

Om två år är det dags igen. Nästa Scanautomatic och ProcessTeknik kommer att arrangeras på Svenska Mässan i Göteborg den 6-8 oktober 2020.

– Det är viktigt att mässan blir en plats för nyheter och effektiva möten. Årets mässa var full av nyheter och med ett högaktuellt seminarieprogram, och det är det besökarna förväntar sig när de lägger tid på att besöka en mässa. Det tar vi med oss och bygger vidare på till nästa gång, säger Ola Lundqvist.

Så här tyckte några utställare:


Jimmy Nilsson, marknadschef, SMC Automation

– I år var mässan klart bättre än tidigare, mer fokuserad. Speciellt på IoT och digital kommunikation. Själva presenterar vi ett nytt trådlöst protokoll där man slipper signalkablar från styrsystemen, vilket lämpar sig bra för rörliga robotapplikationer eller svetsapplikationer. Det har gjort bilindustrin mycket intresserad, vi har fått väldigt lovande leads.

Daniel Wiberg, marknadschef, OEM Automatic

– Årets Scanautomatic har genererat många leads för oss, många intressanta möten. Här gör vi den största mässatsningen under året, i år med en monter på 200 kvm där vi kan visa vår bredd inom industriautomation. Vi har haft en genomgående hög kvalitet på besökarna och vi räknar med att nå våra mål.

Martin Härröd, sales manager, Christian Berner AB

– På årets ProcessTeknik har vi träffat rätt besökare, som produktionschefer och projektansvariga, och även fått en hel del leads. Intresset har varit särskilt stort för en helt ny produkt: ett automatiskt filter där man kommer ner i filtreringsgrad till en fin nivå, vilket länge varit ett dilemma inom process.

Så här tyckte några besökare:


Mats Altin, SCA, Sundsvall


– Mässan är toppen, allt finns ju här! Mitt ansvarsområde i koncernen är underhållsmaterial och reservdelar. Vi ska skriva nya avtal med befintliga leverantörer, men är även öppna för att hitta nya leverantörer.

Midhat Crnic, GKN Aerospace, Trollhättan

– En mycket givande mässa! Jag jobbar med förvaltning av vårt system och är intresserad av kompatibla lösningar för nätverket och för att samla data från produktionen. Vi kommer att göra affärer här.