Unik 4-lagerutskrift för dag-/nattbelysning, integrerad skärning, nyutvecklat LUS-170 UV-bläck som möjliggör omedelbar efterbehandling, fler valmöjligheter för olika applikationer och ökat urval av printmedia.

Mimaki, en av de ledande tillverkarna av bläckstråleskrivare i storformat och skärsystem, tillkännagav lanseringen av Mimaki UCJV300-160 och UCJV150-160 rulle-till-rulle UV-LED-print & cut-lösningar. Dessa system är utvecklade för att addera mer kreativitet till produktionen av skylt- och displaygrafik och samtidigt bevara Mimakis karakteristiska prisvärdhet och användarvänlighet. Med denna lösning introducerar Mimaki också ett helt nytt miljövänligt bläck, LUS-170, som ger än mer livfulla, iögonfallande utskriftsresultat. UCJV-serierna förväntas bli tillgänglig i fjärde kvartalet av 2017.

– UCJV-serierna består av två modeller: fyrfärgs UCJV150-160 och UCJV300-160 som kan använda upp till sju kulörer i kostnadseffektiva enlitersflaskor, säger Ronald Van den Broek, försäljningschef vid Mimaki Europe. Varje modell kan producera en mängd print & cut-applikationer av de mest varierande slag för skylt, display och förpackning. Teknologin med UV LED-härdning gör det möjligt att använda ett utökat urval av printmedia inklusive obestruket. Även många tunna filmer som är värmekänsliga och inte kan användas i vanliga solvent- eller latexskrivare, fungerar med UCJV-serierna.

Ett motiv, två varianter
4-lagerutskrift – till exempel kulör, svart, vit, kulör – finns tillgängligt på UCJV300-160-modellen och erbjuder möjligheten att skapa skiktad transformativ grafik för bakgrundsbelysta applikationer. Nu kan man erbjuda kunden något unikt – en dynamisk grafik som omvandlar motiv eller färgschema beroende på ljuskälla. Denna unika förmåga ger effektfulla produktioner med stor genomslagskraft, med högre marginal, samtidigt som man behåller låga driftskostnader och dessutom minskar produktionstiden.

Integrerad skärning
Funktionen integrerad skärning för volymproduktion av etiketter, dekaler, fönsterdekor, golvgrafik, displayer, fordonsdekor, förpackningar, prototyper och mycket mer, i ett enda jobb.

Omedelbar torrt, redo att användas direkt
Utskrifter med UCJV-serierna härdas direkt även vid högsta printhastigheten. Tack vare detta kan användaren printa snabbt och omedelbart applicera på färdig produkt.

Vitt bläck ökar värdet
Kombinationen av vitt och kulört bläck hos UCJV300-160 ger ännu en dimension till applikationer med transparenta eller halvtransparenta media. Jämfört med andra bläck som solvent- och latexbläck, ger UV-härdbara bläck högre opacitet med mindre bläckförbrukning per kvadratmeter samtidigt som bildens färgdjup och intensitet bibehålls. Vitt bläck med hög opacitet gör det också enklare att skriva ut i en enda utskrift.

ID Cut-funktion i RasterLink6 plus-programvara
Skrivarna i UCJV-serierna levereras med uppdaterad RasterLink6 plus-programvara. Denna nya, funktionrika version innehåller en ID Cut-funktion som gör utskrift och skärning enklare och snabbare. Streckkoden, som läses av streckkodläsaren på UCJV-skrivaren, innehåller information om skär- och mediarotation som gör det möjligt för UCJV-skrivaren att automatisera skärprocessen.

RasterLink6 plus-programvaran innehåller också plugin-programmet FineCut för Adobe Illustrator, för förhandsgranskning av 4-lagerutskrift, vilket gör det möjligt att förhandsgranska effekterna för dag och natt före utskrift.