Siemens PLM software designar snabbaste katamaranen till America’s Cup

Portsmouth, England. För att kunna lansera den snabbaste katamaranen till America’s Cup 2017, har Land Rover BAR valt Siemens NX och Teamcenters mjukvara för att planera och bygga sin racerbåt.

Land Rover BAR, ett team av kunniga seglare, designers samt ingenjörer har som mål att erövra America’s Cup-trofén för Storbritannien år 2017. Ledare för teamet är Sir Ben Ainslie, den mest framgångsrike seglaren i OS historia. För att besättningen ska kunna prestera på bästa sätt under racet gäller det att alla har största möjliga förtroende för båten.

”The America’s Cup är en tävling där man inte har råd att använda sig av en otillförlitlig båt” säger Andy Claughton, teknisk chef för Land Rover BAR.

För Land Rover BAR fanns det inget annat val än NX Software och Teamcenter då man skulle planera och konstruera racerbåten. En av de största fördelarna med programvaran är tidsbesparing, till exempel då det kommer till geometrisäkring, vilket tidigare tog flera timmar att göra. Genom att använda NX Software tar denna process nu inte mer än 20 sekunder att genomföra vilket gör det möjligt att över en natt skapa tusentals geometriska variationer, vilka är av största vikt vid optimeringsprocessen.

Strikta bestämmelser

Teamcenter håller strikt koll på designprocessen då Land Rove BAR måste förse regelkommittén med historia för varje del av denna. Om information om någon del utlämnas kan man i värsta fall bli diskvalificerad. Land Rover BARs design team är oerhört nöjda med lösningarna Siemens har försett dem med.

”Vi är väldigt imponerade av det stöd vi har fått från Siemens PLM Software då det möjliggör att vi vidgar gränserna för NX-systemet” avslutar Claughton.