Med fokus på individens livskvalitet och hälsofrämjande lösningar skapas en ny standard för särskilda boenden i Sverige. En standard byggd på empati, respekt och förståelse för de boendes unika behov – men också med hänsyn till personalens och anhörigas behov av funktionella och trygga miljöer.
Den fysiska miljön spelar en avgörande roll för människors välbefinnande och livskvalitet, särskilt i vård- och omsorgsmiljöer. Forskning visar tydligt att välplanerade miljöer och genomtänkta inredningslösningar kan förbättra hälsoutfallet, reducera stress, minska ångest och skapa förutsättningar för ett värdigt och självständigt liv. Trots detta har inredningsperspektivet länge kommit in för sent i planeringen av nya särskilda boenden, och ofta har beslut baserats på normer från 1980-talet – långt ifrån den senaste forskningen och insikterna kring individfokus och välbefinnande.
Nu ser Kinnarps dock en positiv utveckling, där allt fler kommuner inser vikten av att tidigt prioritera genomtänkta inredningslösningar. Detta gör kommunen mer attraktiv som arbetsgivare och boendeplats, samtidigt som det stärker kommunens varumärke.
En ny standard – med individen i centrum
Kinnarps vision för framtidens vård- och omsorgsmiljöer bygger på en helhetssyn där varje miljö skräddarsys efter verksamhetens specifika behov.
– Genom vår unika behovsanalys, Next Care, samlar vi in data och insikter som säkerställer att rätt beslut tas från början. Det handlar om mer än bara möbler – vi skapar miljöer som stödjer alla aspekter av livet på ett särskilt boende, från de boendes välmående och trygghet till personalens arbetsmiljö och anhörigas inkludering, säger Tove Nöjd, arbetsplatsstrateg på Kinnarps.
Framtidens särskilda boenden kräver flexibla och hållbara inredningslösningar som förenar funktion, hygien och ergonomi med estetik, trygghet och värdighet. Färger och kontraster hjälper till att skapa en trygg och inkluderande miljö, där de boende enkelt kan orientera sig och känna sig stimulerade. Möbler med naturliga, taktila material och mjuka former bidrar till en hemlik och välkomnande miljö. Dessa lösningar ger inte bara de boende möjligheten att leva ett så självständigt liv som möjligt, utan avlastar och stöttar även personalen, vilket ökar både trivsel, harmoni och arbetsglädje.
Hållbarhet som ledstjärna
När Kinnarps talar om hållbarhet, handlar det om långsiktiga investeringar som skapar värde över tid.
– Rätt inredning minskar inte bara slitaget och behovet av ständiga uppgraderingar, utan bidrar även till bättre hälsa och minskad stress bland både boende och personal, vilket i förlängningen minskar vårdkostnader och sjukfrånvaro. Ambitionen är att fler ska förstå vikten av hälsoekonomiska effekter och totalekonomin i dessa miljöer, snarare än att stirra sig blinda på kortsiktiga kostnadsbesparingar, berättar Johan Franzén, sortimentsansvarig för vård och omsorg på Kinnarps.
Exempel från verkligheten
För att illustrera den nya standarden har konkreta exempel på inredningslösningar lyfts fram i Kinnarps magasin Care Solution. Under Äldreomsorgsdagarna på Stockholmsmässan 3-4 oktober presenterade även Kinnarps tillsammans med dotterbolaget NC Nordic Care upp dessa unika miljöer. 20-21 november föreläser Kinnarps på Ability Partners konferens Framtidens boende för äldre. Genom att samverka med forskare och tvärvetenskapliga arbetsgrupper, bestående av expertis från olika intressenter, har miljöer skapats som inte bara uppfyller de högsta kraven på funktion och hygien, utan även bidrar till ett värdigare och mer inkluderande liv för de boende.
Framtidens särskilda boenden måste vara mer än bara platser för vård – de ska vara hem där människor kan leva sina liv på ett sätt som är värdigt och självständigt. Kinnarps strävar efter att leda denna utveckling och säkerställa att alla individer får tillgång till miljöer som stöttar deras välbefinnande, även under livets mest känsliga faser.