I månader har han kämpat för att få en robot att spela curling. Nu har roboten lärt sig hur man gör.

– Det är en fantastisk känsla, säger masterstudenten Tomasso Castagna.

Tomasso Castagna studerar till vardags vid Milanos polytekniska universitet i Italien. Men arbetet med sin masteruppsats har han genomfört vid Örebro universitet, där det finns goda möjligheter att forska på olika sorters robotar.

I andra delar av byggnaden åker robotar runt och hämtar konservburkar eller hjälper till med att odla växter. Tomasso Castagnas robot har en annan uppgift: att spela bordscurling.

– Vi kombinerar robotik och maskininlärning för att få den att bete sig människolikt, säger han.

Roboten har i förväg fått veta tyngden på två av de stenar den kastar. Med hjälp av den informationen ska den sedan kunna lära sig att träffa rätt, även om man ger den nya stenar med helt annan tyngd.

Den kontrollerar själv hur träffsäker den är genom en kamera över boet, målområdet, och lär sig av sina misstag om den kastar för hårt eller för löst.

Bra för industrirobotar

Det kan se ut som en lek, men forskningsresultat om hur robotar själva lär sig att förflytta olika sorters föremål har många praktiska användningsområden.

– Det är ett viktigt steg för att göra robotar mer relevanta för industrin och för vårt dagliga liv. För en robot som inte kan plocka upp och flytta föremål är mer eller mindre värdelös, säger Johannes Andreas Stork, som forskar på maskininlärning vid Örebro universitet.

Trots att roboten inte kan något om fysik eller friktion vet den nu hur den ska göra för att få stenen mitt i prick. Det har krävts flera månader av hårt arbete för att nå dit.

– Det var fantastiskt första gången den lärde sig. Jag tror mina kollegor kommer ihåg det, för jag började vissla. Jag var superlycklig, säger Tomasso Castagna.

Människan besegrar roboten

Roboten klarar nu att tävla mot sig själv, men än så länge är den chanslös mot en människa som är duktig på att spela bordscurling. Roboten är träffsäker – om inget hindrar den. Så motspelare som lägger blockerande stenar framför boet är något som den inte begriper sig på.

– Det kommer att ta lång tid att lära den att spela mot en människa. Men det är absolut möjligt, säger Tomasso Castagna.