Nu gå startskottet för den åttonde omgången av BizMakers Forest Business Accelerator, ett program som hittills har lockat 54 företag med skogliga innovationer till Västernorrland.
– Vi fungerar som katalysatorn som kopplar samman startups med rätt nätverk, öppnar dörrar och skapar möjligheter för hållbara lösningar, säger Pelle Berglund, affärsrådgivare på BizMaker och projektledare för Forest Business Accelerator.
Årets upplaga har ett starkt fokus på cirkularitet och industriell symbios. Deltagarna presenterar lösningar som sträcker sig från naturliga färger till innovativa luftreningsfilter, vilket visar på en näringslivsmodell där företag och branscher samarbetar för att omvandla den enes avfall till den andres resurs.
– Under åren så har Forest Business Accelerator finjusteras för att ännu bättre möta behoven hos framtidens hållbara entreprenörer, säger Pelle Berglund. Kopplingen till cirkulär ekonomi och bolagens roll i den gröna omställningen i stort blir allt tydligare.
Det är fem startups som i samarbete med BizMaker, SCA, RISE och IBM kommer att knåda sina affärsmodeller med målet att snabbt nå marknaden. I fokus står innovationer som kombinerar skogens resurser med digitalisering till hållbara lösningar.
– Vi har ett digitalt verktyg för restmaterial och restströmmar. Programmet känns väldigt hands-on och med fokus på affären så det känns väldigt värdefullt att få sitta ner med potentiella partnerföretag och kunder och få inspel från deras perspektiv, säger Daniel Pluntky, VD på Collecct.
Programmet erbjuder spetskompetens och resurser inom forskning, affärsutveckling och digitalisering för skogsrelaterade koncept, och har visat sig framgångsrikt genom att främja samarbeten som gynnar både startups och skogsindustrin.
– Det ska bli intressant att samarbeta med årets deltagare i acceleratorn. Vi som arrangerar acceleratorn bidrar till att unga företag kan utveckla sin affär för att möta marknadens verkliga behov. SCA och andra programansvariga får också nytta av detta i förlängningen, förutom då att vi får många tankeväckande inspel från företagen, säger Hans Johansson, senior forskningsspecialist på SCA R&D Centre.
Deltagare hösten 2024
Allogro – Utvecklar hortikulturprodukter från restmaterial i skogsindustrin, med fokus på att minska koldioxidutsläpp.
Alder Olmai Supernatural Colours – Skapar naturliga färger av restprodukter från skogen.
Algorithm Energy – Utvecklar mjukvarulösningar för avancerad hantering av vindenergi.
Adsorbi – Cellulosabaserade material som fångar upp luftföroreningar, och minskar klimatpåverkan från luftrening.
Collecct– En digital plattform ger användaren kontroll av avfall och restmaterial.