Många drömmer om en härlig sommarstuga vid stranden – nära havet, med måsarnas skrin och vind i håret. På Boeslum Strand på Jylland har arkitekt Elin Donskov skapat ett sådant semesterparadis.
Den erkända danska arkitekten har lång erfarenhet av att rita villor och sommarstugor med närhet till naturen. Ett arbete som kräver att arkitekten tar särskilda hänsyn.
– När man ska bygga hus i naturmiljöer måste man göra det med stor respekt. En sommarstuga vid stranden får inte vara dominerande, utan i stället anpassas efter omgivningen så att naturens färger och texturer inte hämmas. Hållbara naturmaterial, som kvalitetsträvirke, går bra ihop med jord, fjäll, hav och himmel, förklarar hon.
Måste tåla väder och vind
Sommarstugan på Boeslum Strand utanför Århus har ett härligt läge, med 180 graders utsikt mot havet – till stor glädje för dem som bor där. Men för arkitekten Elin betyder ett väderutsatt läge att man måste ställa helt andra krav på boendet och på de material man använder.
– Något av det viktigaste för byggnadens stil och hållbarhet är fasadens beklädnad. En naturlig fasad som med åren får en vacker patina är oerhört värdefullt, och inte minst snyggt. Dessutom är det oerhört viktigt att välja en typ av beklädnad som utan behandling tål att utsättas för väder och vind, särskilt i områden där man är utsatt för kraftiga vindar och eventuellt saltstänk.
När kvalitet räknas
Valet föll till slut på norskutvecklade Kebony, tack vare trävirkets robusta och flexibla egenskaper.
– Kebony har extremt lång hållbarhet. Dessutom får det med åren en vacker grå nyans. En annan klar fördel med Kebony är att det är oerhört formstabilt och lätt att jobba med även på detaljnivå, som för att skapa fina hörn. Det är faktiskt en av de viktigaste faktorer jag som arkitekt tittar på när jag väljer trävirke till beklädnad, säger hon.
För husets ägare var emellertid det viktigaste ett trävirke med en elegant silvergrå färgton och ett naturligt uttryck, samtidigt som beklädnaden måste vara underhållsfri.
Liknar ädelträ
Enligt Elin är trävirke med lång livstid och en rustik, väderbiten yta en dröm för varje arkitekt som designar hus i öppna landskap. Men även bland andra i branschen är det en ständig utmaning att hitta trävirke som är både robust och tillräckligt smidigt att jobba med. Därför är det ofta fackfolk som först får upp ögonen för Kebony.
– I det här projektet var det byggherren själv som presenterade Kebony, som en produkt vi borde titta närmare på, berättar Elin. – Under förarbetet var även snickaren mycket positiv till Kebony och dess egenskaper. Impregneringen gör trävirket tungt och hårt, så att det både till utseende och kvalitet mer påminner om ett slags ädelträ.
Populärt bland familjer
Kebony är särskilt populärt bland miljömedvetna barnfamiljer, eftersom virket är lika tryggt som obehandlat trä och inte innehåller varken gifter eller kemikalier. Dessutom tål det väl sol och värme utan att bli för varmt, något som gör det till ett material som är särskilt lämpat för terrasser och uteplatser. Att Kebony kan fås i flera olika profiler gör det lätt att hitta en typ som passar till varje projekt.
Elin arbetar med olika kunder och behov, men erkänner att hon själv har en favorit bland Kebony-typerna.
– Personligen föredrar jag Kebonys Character-profil, som har en del naturliga kvistar. Som fasadyta upplevs det som levande och intressant och ger huset en mer rustik karaktär.
Foto: Aksel Jermstad.