Det klassiska industriföretaget Valsemøllen är en av Danmarks största producenter av bageriprodukter. Sedan allt startade 1899 har det hänt mycket och nu står Valsemøllen inför den industriella revolutionen av digitalisering och automation. Vad krävs egentligen för att lyckas med den? Carsten Mariager är produktionschef på Valsemøllen. Produktionen är fördelad på tre olika anläggningar, sker i kvarnar och silon och utgör 150 000 ton spannmål per år. På anläggningen i Esbjerg fanns silos som var gamla och skulle bytas ut. Även renseriet skulle förnyas och IT-utrustning ersättas – något som också öppnade andra dörrar. Det var ett perfekt tillfälle för att implementera ett nytt styrsystem, menar Carsten Mariager.
– Vi behövde ett nytt styrsystem, det vi haft var för manuellt, ineffektivt och erbjöd inte så mycket spårbarhet – något som vi ville ha. Vi har många produktionsfaser och en omfattande produktionsmängd, så styrningen av hela den här produktionen är en komplicerad process, säger han.
Styrsystem effektiviserar processer
Oavsett vilken slags förnyelse en industri ska göra är det viktigt att förstå verksamhetens behov och utmaningar. Utan blir det svårt att välja rätt väg. För Valsemøllen handlade det till exempel om att hitta en lösning som skulle automatisera manuella processer, möjliggöra spårbarhet, ge bättre översikt av produktionen och som inte skulle innebära långa eller omfattande produktionsstopp. Lösningen de hittade var AVEVA MES (Manufacturing Execution System).
– Styrsystemet från AVEVA omfattar våra 39 förvaringssilon. Där i finns en mängd olika typer och kvaliteter av spannmål. Förr mätte vi spannmålsråvarorna manuellt för att få fram rätt recept som laboratorierna tagit fram, det mättes med en måttstock. Sedan fördes allt in i excelfiler som innebar massa pappersarbete. Idag är silona utrustade med flödesbalanserare och jag har ett digitalt system där jag kan se allt. Jag kan även gå tillbaka och se vad som hänt den senaste månaden, säger Carsten Mariager.
– Som Carsten nämner styrs recepten från laboratoriet. Kvaliteten på råvaran som man plockar upp i marken kan variera och därför anpassar laboratoriet recept baserat på olika miljöparametrar. Nu kommer de digitalt och automatiskt i styrningssystemet, säger Claus Sass Hvass, Customer Success Manager på AVEVA Select Scandinavia.
Digitalisering – nyckeln till en sömlös produktion
Det kommer inte utan sina utmaningar, att automatisera och digitalisera enorma industriprocesser. När ett nytt system ska implementeras är det många saker som ska stämma och synka för att allt ska gå i lås.
– Vi hade två stora utmaningar i övergången. Den ena var att vi började helt från scratch och skulle bygga upp styrningen via P&I-diagram (Rörlednings-och instrumenteringsdiagram) och funktionsbeskrivningar. Den andra stora utmaningen var att vi hade max tre dagar på oss i förflyttningen innan det var tvunget att fungera sömlöst, säger Carsten Mariager.
Trots att själva förflyttningen skulle ske under kort tid var AVEVA Select och Valsemøllens förberedelser gediget genomförda under lång tid.
– Inför ett sådant här digitaliseringsprojekt behöver man tänka långsiktigt. Du behöver tänka utanför boxen och föreställa dig vad du behöver idag och om tio år. Det vi får nu via vårt MES-system är ju stora mängder data, men då behöver vi ju veta vilken data vi vill ha och behöver idag och i framtiden. Det är också enormt viktigt att förbereda sig väl. Vi har involverat många personer i organisationen för att få detta rätt, säger Carsten Mariager.
– Vi har genomfört implementeringen i nära samarbete med vår endorsed systemintegratör Eltronic, som har jobbat med ett kvalitetssäkringssystem. De har inlett med att göra en massa intervjuer med olika personer inom Valsemøllen, som fick berätta om sina önskningar och mål med det här. Detta är inget man gör över en dag. Vi lade ungefär ett år på de här förberedelserna, så det är viktigt att ha rätt förväntningar från början, säger Claus Sass Hvass.
Idag har Valsemøllen en helt pappersfri produktionsprocess. Anläggningens mjölnare får ägna sig åt tekniska uppgifter istället för manuell rapportering i Excel. Man har också en bättre översikt av produktionen, färre misstag i orderhanteringen och sist men inte minst – spårbarhet.
Vill du bättre förstå vad som krävs för att omvandla och effektivisera traditionella industriprocesser?
Passa på att besöka AVEVA Select Scandinavia under Scanautomatic 8-10 oktober 2024 där de är med och ställer ut på Ny Teknik AI Arena.