Cellglas har funnits i snart 100 år. Tidigare har materialet använts främst för exklusiva byggnader eller av speciellt miljömedvetna entusiaster. Cellglas är både form & tryckbeständigt och isoleringsblocken kan med fördel användas framför allt i husgrunder, men även i väggar och tak med stora miljövinster som resultat. 

Av 100% återvunnet högkvalitetsglas.

– Vi använder endast återvunnet glas vid tillverkningen för att minimera det ekologiska fotavtrycket, säger Måns Björklund, VD på Cellglas Sweden AB. Det krossade och pulveriserade glaset jäser upp i cellbildningsugnen med hjälp av naturliga jäsningsmedel. Processen framställer ett lätt block med mycket hög tryckhållfasthet. Inga giftiga eller på andra sätt skadliga gaser bildas vid tillverkning eller användning, fortsätter Måns. 

Unika egenskaper.

– Cellglas har ett flertal helt unika materialegenskaper. Det kan exempelvis inte brinna och har därför högsta brandklass enligt EN13501 Euroclass A1. Det absorberar inte heller vatten eller ånga och är både skadedjurssäkert och radonsäkert. Vidare har Cellglas ett högt isoleringsvärde och en evig tidsbeständighet då glas inte är nedbrytningsbart, menar Måns.  Cellglasblocken levereras i olika standarddimensioner. 

– En större svensk hustillverkare bestämt sig för att använda våra produkter till 200 kompletta husgrunder, vilket blir oerhört spännande. Cellglasgrunden reducerar betonganvändningen med 50% och stålarmeringen med över 90%. Det visar att man tänker både på byggkvalitet, boendekvalitet och inte minst på miljön, säger Måns. Nu har vi även klassat Cellglas i hållbarhetsplattformen PRODIKT (prodikt.com) vilket visar att vi verkligen inte har något att dölja och att vi är stolta över vår produkt, avslutar Måns.