C.F. Møller Architects omvandlar gammalt danskt bryggeriområde till ett nytt levande bostadsområde i Århus.
Över hela världen har de stora städerna små fickor med outnyttjat utrymme som är en rest från en tid då industrierna tog större plats. Dessa fickor förvandlas sakta till nya och populära bostadsområden som genomsyras av både en spännande historia och en lockande framtid för medborgarna genom att tillgodose en ständig efterfrågan på bostäder och gemensamma utrymmen. I Århus, Danmark, har en sådan ficka just fyllts med boendemöjligheter av CF Møller Architects som skapade både masterplan, kontrollplan och en del av bostäderna.
– Masterplanen syftar till att undvika den linjära, repetitiva och oformliga densitet som är vanlig i modern stadsutveckling till förmån för en urbanisering med olika densiteter, blandade användningsområden och kontrasterande och överraskande sekvenser av utrymmen – med inspiration av medeltida europeiska stadskärnor, förklarar Klavs Hyttel, partner och arkitekt på C. F Møller Architects.
Blandad användning som fokuspunkt
Kort sagt har det tvärvetenskapliga arkitektföretaget förvandlat det gamla Ceres-bryggeriet i centrala Århus till ett blandat urbant område med handel, bostäder, utbildnings- och kulturutrymmen och en stadspark.
Platsen, med det viktiga läget intill floden, har i årtionden varit den ”felande länken” i den urbana väven. Omvandlingen har förverkligat potentialen för nya förbindelser och genvägar mellan attraktiva grannområden, inklusive det nya kulturella navet i det tidigare järnvägsområdet, gemenskapscentret ”Folkestedet”, de centrala gemensamhetsutrymmena längs floden, och det gröna bältet som ansluter till sjön Brabrand. Denna sammankoppling och de historiska industribyggnaderna i området är nu starten på en omväxlande sekvens av urbana utrymmen, torg och gröna parker som definierar den nya stadsdelen.
Nyckeln är ett starkt koncept
C.F. Møller Architects ansvarar också för utformningen av två bostadsprojekt i området. Båda projekten vänder sig till studenter och unga familjer och består främst av två- och trerumslägenheter som är lätta att dela. Gårdsplanen i varje bostadskomplex erbjuder invånarna en grön rekreationsplats.
– Vi är mycket glada över att projektet slutförts under ett anmärkningsvärt kort tidsspann på tio år, nästan exakt som planerat, och att den övergripande planen lät andra arkitekter bidra med kommersiella lösningar och utbildnings- och bostadsprojekt. För mig understryker detta det fantastiska i vår integrerade designstrategi som bygger på att värdesätta det offentliga rummet lika mycket som byggnaderna, och att leverera en annan typ av urbanisering, säger Klavs Hyttel.
Fler masterplanprojekt
C.F. Møller Architects är för närvarande involverade i flera masterplanprojekt i Danmark, Sverige, Norge och Storbritannien, och har nyligen dessutom vunnit nya masterplanuppdrag i Tyskland och på Irland.
Foto: Axel Schütt, Julian Weyer, C.F Møller Architects