Utemiljöprodukter anpassade för det skandinaviska klimatet, egen tillverkning i Västergötland – och nu bara skandinaviskt trä i de populäraste produkterna. Blidsbergs Mekaniska tar ännu ett steg mot att hålla både produktion och material så lokalt som möjligt.

– Hållbarhet fortsätter att vara en avgörande faktor i de beslut vi fattar, säger Åke Törnqvist, vd på Blidsbergs Mekaniska.

All tillverkning sker i den egna fabriken strax norr om Ulricehamn, och både varmförzinkning och pulverlackering utförs i närområdet. Därför var det ett naturligt steg för Blidsbergs att börja använda mer av inhemskt trämaterial.

Traditionellt sett har man använt sibiriskt lärkträ i alla produkter som innehåller trä. Materialet är tåligt och rötbeständigt utan krav på underhåll. Men lärkträ är inte det enda materialet med dessa egenskaper och Blidsbergs började se sig om efter virke från Sverige.

Jakten på leverantörer, tillsammans med övergången från gammalt till nytt materiallager, tog ungefär ett år. Men från och med sommaren 2020 kan man med säkerhet säga att samtliga trädelar i parkmöbelserien Botan såväl som spaljéer, cykelgarage och staket, är av skandinavisk kärnfuru, huvudsakligen från Mellansverige.

– Jämför man själva materialegenskaperna mellan lärkträ och kärnfuru finns det ingen större skillnad att tala om. Inte utseendemässigt heller, utan den avgörande skillnaden är att vi minskar onödiga transporter och att vi vet säkert att virket kommer från ett hållbart skogsbruk, säger Åke Törnqvist på Blidsbergs Mekaniska.

Däremot påpekar han att behov och önskemål varierar, och att Blidsbergs givetvis kommer att kunna fortsätta leverera produkter med andra träslag i de fall arkitekten eller produktdesignern föreskriver det.

Företaget firar sitt 75-årsjubileum nästa år och hållbarhet är knappast något främmande för dem. Förutom saker som certifieringar och användandet av återvunnet stål har man länge valt tillverkningsmetoder som kan få vissa av produkterna att klara de svenska årstiderna i upp till åttio år – underhållsfritt.