Apple meddelade att man utökar sina återvinningsprogram och fyrdubblar antalet platser i USA dit kunderna kan skicka sin iPhone för att monteras isär av återvinningsroboten Daisy. Daisy monterar isär och återvinner använda iPhone-enheter som har lämnats in till Best Buy-butiker i USA och KPN-butiker i Nederländerna. Kunderna kan även lämna in sina berättigade enheter för återvinning i en Apple Store eller via apple.com som en del av Apple Trade In-programmet.
Apple har tagit emot nästan en miljon enheter genom Apple-programmen och varje Daisy kan montera isär 1,2 miljoner enheter varje år. 2018 renoverade företaget fler än 7,8 miljoner Apple-enheter och hindrade över 48 000 ton elektriskt avfall från att hamna på soptippen.
– Avancerad återvinning måste bli en viktig del av leveranskedjan för elektronik och Apple banar väg för att driva på vår bransch i rätt riktning, sa Lisa Jackson, Apples VP för Environment, Policy and Social Initiatives.
– Vi jobbar hårt för att utveckla produkter som våra kunder kan lita på länge. När det är dags att återvinna dem hoppas vi att våra program ska vara så bekväma och fördelaktiga att alla vill lämna in sina gamla enheter.
Nu kan Daisy montera isär 15 olika iPhone-modeller i en takt av 200 enheter per timme, så att ännu mer viktiga material kan återanvändas. När material har återvunnits av Daisy återanvänds det i tillverkningsprocessen. Kobolt är ett huvudmaterial i batterier, så Apple skickar batterier som Daisy har återvunnit uppåt i leverantörskedjan. De kombineras sedan med rester från vissa tillverkningsanläggningar, och kobolt som har återvunnits genom denna process används nu för första gången för att göra helt nya Apple-batterier – ett verkligt slutet kretslopp för detta värdefulla material.
Apple använder även 100 procent återvunnet tenn som en huvudkomponent i logikkorten i elva olika produkter. Tack vare att företaget tillverkar en aluminiumlegering av 100 procent återvunnen aluminium har nya MacBook Air och Mac mini nästan hälften så stort koldioxidavtryck som tidigare modeller. I år börjar aluminium som har samlats in genom Apple Trade In-programmet smältas ner till höljen för MacBook Air.
Apple meddelade även att man har öppnat ett materialåtervinningslabb för att kunna forska mer kring återvinning och upptäcka framtida återvinningsprocesser. Vid den här nya anläggningen på över 800 kvm i Austin, Texas ska man försöka hitta innovativa lösningar med robotteknik och maskininlärning för att förbättra traditionella metoder som riktad demontering, sortering och strimling. Labbet kommer att samarbeta med såväl Apples ingenjörsteam som forskare för att undersöka och föreslå lösningar på branschens återvinningsutmaningar.
Apple fortsätter att utöka sina program för att se till att alla enheter används så länge som möjligt. Antalet Apple-butiker och auktoriserade servicepartners har ökat till över 5 000 över hela världen. Förra hösten lanserade Apple en ny metod för att optimera reparationer av iPhone-skärmar som gör att tusentals fler fristående butiker kan erbjuda tjänsten. Apple lanserade även ett program för batteribyte och -återvinning för alla sina produkter.