Det är tisdag morgon under arkeologteamets sista vecka för utgrävningen i Pompeji, och alla pratar ivrigt. 

Dagen före upptäcktes ett fynd av artefakter inuti en grop i ett antikt romerskt kök, och dr Allison Emmerson från Tulane University, som leder utgrävningen, tror inte att teamet har nått botten och allt dess innehåll än. Varje ny upptäckt ger en ledtråd till att avslöja historien bakom platsen och människorna som använde den. 

Bland de verktyg som arkeologer har använt i århundraden – skärslevar, hinkar, borstar och hackor – finns nu ny utrustning: iPad Pro.

– iPad är det perfekta verktyget för arkeologer, säger dr Emmerson, som var en del av teamet som banade väg för att använda iPad till att samla in data från arkeologiska utgrävningar år 2010. Hon menar att iPad var revolutionerande inom det området.

Den här sommaren har dr Emmerson – vars arbete fokuserar på antika romerska samhällsgrupper som till stor del har stängts ute från utforskning, som kvinnor, fattiga och slavar – infört iPad Pro som det verktyg hela teamets arbetsflöde kretsar kring. Hon tror att iPad än en gång ska stöpa om forskningsområdet, tack vare snabbare processorer, längre batteritid, LiDAR-teknik och mångsidigheten hos Apple Pencil.

– En arkeologisk utgrävning är en destruktiv process. När en plats väl har grävts upp kan det arbetet aldrig upprepas. Det allra viktigaste för oss är noggrann registrering av alla relevanta data, så att framtida forskare kan göra en rekonstruktion av platsen, säger Emmerson. Med iPad Pro kan vi samla data snabbare, säkrare och mer noggrant än med något annat verktyg, och tack vare den snabba processorn kan vi samla informationen och presentera den på ett helt nytt sätt.

Vulkanen Vesuvius fick ett utbrott under hösten år 79 efter vår tideräkning och begravde staden Pompeji i vulkaniskt material. Sjutton år tidigare förstördes staden av en kraftig jordbävning, och en del arkeologer tror att Pompeji var en stad i förfall mellan dessa två händelser.

För årets fem veckor långa utgrävning, som kallas Tulane University Pompeii I.14 Project efter byggnadens placering i stadens rutnät, samlade dr Emmerson arkeologer och studenter från skolor på båda sidor av Atlanten för att gräva ut en handelsbyggnad som man tror var en restaurang daterad från det andra eller tredje århundradet före vår tideräkning.

I gruppen finns även ett tekniskt team under ledning av dr Alex Elvis Badillo, en digital arkeolog som dr Emmerson har arbetat med under det senaste året för att bana väg för nya tekniker för att registrera och publicera arkeologiska fynd.

Den här sommaren hade dr Badillo och dr Emmerson två tekniska mål: att införa ett helt papperslöst arbetsflöde genom att använda en enda enhet samt att skapa en databas online som tillåter andra att virtuellt ”gräva upp platsen igen”. Dr Badillo visste att iPad Pro med Apple Pencil skulle utgöra grunden för deras arbete tillsammans med utvalda appar som olika verktyg från ESRI och Concepts från TopHatch.

Det här förändrade utgrävningen, särskilt för teamets två arbetsledare, dr Jordan Rogers, som undervisar vid Carleton College, och Mary-Evelyn Farrior, som doktorerar vid Columbia University. De övervakade varsin del av platsen, ett så kallat schakt, och ansvarade för att vägleda studentutgrävarna och registrera den större delen av alla data som samlades in. 

– Jag har alltid registrerat data från tidigare utgrävningar på papper med blyerts- eller bläckpennor, säger Rogers. Och när man ritade något gjorde man det på millimeterpapper och använde snören och linjer för att mäta var saker och ting låg. Bilder togs med separata kameror som man var tvungen att ladda upp manuellt när man kom hem igen. Allt fanns på en annan plats, och varje kväll innebar många timmars arbete med att föra över dagens anteckningar till datorn.

När dr Rogers och hans team nu fortsätter att gräva längre ner i gropen med köket som bjöd på så många överraskningar dagen före, är hans enda registreringsverktyg en iPad Pro och Apple Pencil. 

– Till en början var jag lite tveksam eftersom jag aldrig hade använt en iPad tidigare, säger Rogers. Men det gick så fort att lära sig, och det är faktiskt helt otroligt hur mycket mer effektivt det blev att samla in data, särskilt med Apple Pencil. Det känns också mycket bättre nu när jag inte behöver oroa mig för att tappa bort något pappersark – och det brukade vara så många pappersark vi hanterade innan.

Dr Badillo anpassade appen ArcGIS Survey123 från ESRI, så att arkeologerna kunde lägga in fler än 50 fält med specifik information på sin iPad Pro, inklusive bilagor som bilder och skisser. 

– Jag har använt iPad ute på fältet två gånger före den här utgrävningen, säger Farrior. Men det här är första gången jag använder iPad Pro och jag har lyckats samla alla sorters data på ett och samma ställe. Jag skissar upp schaktritningar i Concepts med Apple Pencil, jag tar bilder med kameran, jag skriver upp mina observationer på Magic Keyboard. Jag kan samla allt detta otroligt fort – och batteriet håller hela dagen i såväl extrema temperaturer som i utgrävningens dammiga miljö.

Dr Rogers använder också LiDAR-tekniken på iPad Pro tillsammans med 3d Scanner App från Laan Labs för att skapa tredimensionella kartor över sina schakt. 

– Det går riktigt fort – det tar bara omkring 10–15 sekunder att skanna, och det är så enkelt, säger Rogers. Den har gjort ett riktigt bra jobb med att fånga alla detaljer och sy ihop dem, vilket kommer att vara till mycket hjälp för mig att hänvisa till när vi analyserar data i slutet av utgrävningen.

När Rogers och hans team fortsätter att gräva längre ner i gropen med köket finner de fler föremål, bland annat delar av en dekorativ mask, delar av kokkärl, djurben och en liten lampa – varje föremål hjälper arkeologerna att förstå hur och när restaurangen användes. Ledtrådarna börjar att peka mot en annan tidsperiod än teamet tidigare trott – och en miljö som vittnar om en stad på uppåtgående, inte en stad i förfall.

En av utgrävningens mest avslöjande ledtrådar grävdes fram några veckor tidigare i Farriors schakt. En av studenterna siktade en hink med jord och upptäckte ett mynt. Det var faktiskt en otroligt sällsynt aureus, ett guldmynt som beställdes av kejsare Augustus under hans sista år i livet, vilket daterar det till år 13 eller första delen av år 14 efter vår tideräkning.

– Det hittades under en stenläggning i ett rum, så det verkar vara medvetet placerat där – förmodligen som ett offer till en gud medan de byggde eller byggde om utrymmet, säger dr Emmerson. Vi fick en tydlig bild av att det här golvet lades vid ett särskilt ögonblick. 

Myntet och alla anmärkningsvärda föremål samlades in av det digitala teamet för 3D-skanning. Skanningarna, tillsammans med resten av informationen från utgrävningen, samlades ihop för att skapa en interaktiv databas över platsen som vem som helst så småningom kan få tillgång till online, så att de praktiskt taget kan gräva upp den igen digitalt – en banbrytande utveckling i området.

– Det som iPad Pro har gjort möjligt, och det som Alex och jag är så entusiastiska inför, är den här nivån av integrering och interaktion med data, säger dr Emmerson. Om jag behöver komma ihåg hur Mary-Evelyns schakt såg ut på morgonen den 28 juli kan jag direkt få tillgång till alla hennes föremål, jordanalyser, bilder, teckningar – allt detta finns nära till hands.

I januari nästa år hoppas dr Badillo och hans kollegor kunna presentera databasen och diskutera arbetsflödet med iPad Pro som hjälpte till att göra den möjlig på den årliga konferensen som anordnas av Archaeological Institute of America.

Årets utgrävning var den första av tre. Under kommande två somrar kommer Emmerson att återvända med ett team för att fortsätta gräva ut samma område. Men nästa gång hon kommer hit kommer hon att se platsen med nya ögon. 

– Det ser ut som att byggnaden inte är så gammal som den daterades till tidigare, säger dr Emmerson, som ägnade veckan efter utgrävningen åt att noggrant studera alla data med sina kollegor. Baserat på allt vi har samlat, särskilt myntet och keramiken vi hittade, tittar vi förmodligen på ett datum i mitten av första århundradet efter vår tideräkning. Och vi ser också förbättringar av matsalsytorna i restaurangen som fick oss att tro att Pompeji inte var en stad i förfall vid tiden för utbrottet, utan en stad som blomstrade.

– Jag förstod platsen bättre än jag någonsin har gjort i slutet av en utgrävning – det här är den renaste och tydligaste arkeologin jag någonsin har utfört, och iPad Pro är en så otroligt stor del av det arbetet, säger hon. Det är en av anledningarna till varför den här tekniken är så viktig – den låter oss visa exakt det vi gjorde och exakt det vi hittade. Det är så otroligt viktigt för mig att leva upp till ansvaret man har när man gräver ut en plats som denna och berätta historierna om folket som levde här.

 

 

Dr Allison Emmerson håller i ett otroligt sällsynt guldmynt, en så kallad aureus, som teamet hittade under utgrävningen.