Scanautomatic 2024 släpper ett program som tar sig an industrins mest högaktuella frågor. Här möts AI, digital transformation och kompetensutveckling med fokus på säkerhet och innovation – en träffsäker spegling av utmaningar och möjligheter inom svensk industri.
– Teamet bakom Scanautomatics scenprogram har unik insikt och erfarenhet av de aktuella behoven för våra målgrupper. Svensk industri är i konstant förändring, och den är duktig på att möta de skiftande behov som det innebär. Men nu händer det snabbare än någonsin, och nya innovationer ställer tuffare krav. Att delta i Scanautomatic 2024 innebär att man håller sig ajour och ger förutsättningar att utveckla sin verksamhet och fortsätta vara konkurrenskraftig, säger Stefan Engelbrektsson, affärsansvarig för Scanautomatic.
Framtidens automation drivs av AI
AI spelar en allt större roll i att forma framtidens automation inom svensk industri. Genom att framgångsrikt integrera AI i produktionsprocesser kan man minska kostnader, förbättra kvalitet och öka effektivitet och hållbarhet. AI har därmed en självklar plats på Scanautomatic 2024 och förkroppsligas i både aktivering på mässgolvet och i scenprogrammet.
Charlotte Runberg är affärsutvecklingsansvarig för AI på RISE och under Scanautomatic tar hon plats på scenen för att berätta om RISE bidrag inom AI för industrin och hur det ökar konkurrenskraft, innovation och hållbarhet.
– Vi strävar ständigt efter att vår spjutspetskompetens och forskning ska komma till nytta och därmed öka konkurrenskraften – så även inom AI. Vi vill att Sverige ska vara ett AI-land att räkna med och där vi har ett innovativt ekosystem längs hela AI-kedjan från infrastruktur till tillämpningar och användning av slutkund. Under våra föredrag kommer vi ge några smakprov på hur RISE bidrar inom AI för industrin. Vår monter kommer därefter att vara bemannad med AI-forskare under samtliga dagar för att fånga upp besökarnas funderingar, åsikter och behov, säger Charlotte Runberg.
En ny era av automation är här och AI är som nämnt en drivande kraft i det. Så även för robottekniken. I en session på scen utforskas 2024 som robotarnas år där Charlotte Mattfolk från IAMAI diskuterar innovativ AI och betydelsen av samverkan för att nå framgång.
– Det pågår ett ”robot-race” i världen, där industrin kan komma att nyttja både industrirobotar och humanoida robotar för olika syften. Idag finns ca 3,9 miljoner robotar inom industrin och detta beräknas dubbleras inom 10 år. Vi kommer att samarbeta med robotar och AI på ett sätt som vi knappt kan föreställa oss idag. Samverkan kommer att bli allt viktigare i en värld som styrs av data och intelligens. Ju mer relevant data som kan analyseras och kombineras, desto större intelligens och möjlighet till smartare beslut. Vi kommer att kunna skapa en mycket större transparens i värdekedjor och därmed öka precisionen i utbud och efterfrågan, säger Charlotte Mattfolk.
Samtliga dagar under Scanautomatic kan man även delta i workshops om Microsofts AI-plattform Copilot. Där får deltagarna lära sig mer om hur verktyget fungerar, vilka möjligheter som finns och få tips och råd kring hur Copilot kan öka effektiviteten i det dagliga arbetet.
Kompetens och säkerhet
Kompetensförsörjning är en av den svenska industrins mest akuta utmaningar. Stora utvecklingar och kommande etableringar stundar. Något som skapar enorma behov av ny kompetens såväl som konkurrens om den befintliga kompetensen.
Under Scanautomatic 2024 tar panelsamtalet “Kompetenssäkring i fokus: Utmaningar och möjligheter för svensk industri” plats på scenen för att adressera framtidens kompetensförsörjning. I samtalet deltar Mats Petersson, affärsområdeschef på ABB Electrification, Håkan Brandt, vd för Beckhoff Automation Sverige och Dina Rystedt, HR-direktör på Schneider Electric Sverige. Panelen modereras av Anna-Lena Johansson från Business Region Göteborg.
– Det händer så otroligt mycket och snabbt både tekniskt och affärsmässigt. Därför är det så glädjande att just kompetensfrågorna lyfts på den här typen av mötesplatser. Om företagen inte har den kompetens som krävs för att hänga med på marknaden riskerar man att tappa affärer. Därför är det så viktigt att man i sin affärsplanering funderar över vilken kompetens man kommer behöva för att nå sina affärsmål på kort och lång sikt och hur man når dit. Företagen behöver också aktivt jobba för att bibehålla och stärka sin attraktionskraft så att fler vill utbilda sig till efterfrågade yrken på olika nivåer och att man vill jobba kvar och utveckla sig inom industrin, säger Anna-Lena Johansson.
Utmaningar kommer oftast inte utan sina möjligheter dock. Digitaliseringen är en faktor som möjliggör nya vägar och lösningar på de kompetensutmaningar som industrin står inför. Hur de möjligheterna ser ut och hur de implementeras på bästa sätt kommer Sandra Mattsson från RISE att prata om på Scanautomatic.
– Att genomföra en digitaliseringsresa brett innebär arbete med bland annat teknik, IT, marknad och organisation där flera parallella processer behöver ske samtidigt. Det tar tid och kraft vilket är en stor utmaning speciellt för små företag som kan behöva snabba insatser. Att starta arbetet måste vara enkelt: experimentera med hjälp av stöd från chefen är en förutsättning. Tekniken måste också vara tillräckligt enkel att förstå och måste underlätta arbetet. Den kan förbättras iterativt men den måste vara tillräckligt bra vid start, säger Sandra Mattsson.
Konkurrenskraft och effektiv produktion
Att en effektiv produktion ökar konkurrenskraften hos företag är ingen hemlighet. Däremot är vägen till en effektiv produktion inte alltid lika självklar. Enligt Lydia Söderlund på Plantvision spelar produktionsplaneringen en central roll. Under Scanautomatic 2024 tar hon därför plats på scenen för att prata om hur man kan dra nytta av produktionsplanering för att förbättra flöden och samarbeten inom verksamheten.
– Den största utmaningen för företag som saknar ett produktionsplaneringssystem är bristen på flexibilitet och det stora personberoendet. I takt med att kraven på snabba svarstider ökar och tillverkningsprocesserna blir mer komplexa, blir det allt svårare att hantera produktionen effektivt utan ett digitalt stöd, säger Lydia Söderlund och fortsätter:
– En effektiv produktionsplanering leder till en arbetsprocess där flera olika avdelningar arbetar mot gemensamma mål. Detta är särskilt viktigt i branscher där små marginaler avgör konkurrenskraften. Genom att planera väl kan man minimera materialkostnader, minska ställtider och utnyttja resurser på ett optimalt sätt. Det skapar också en trygghet för både produktionspersonal och beslutsfattare när man vet vad man kan förvänta sig.
Sammanfattningsvis erbjuder Scanautomatic 2024 en unik plattform för att nätverka, inspireras och hålla sig uppdaterad med de senaste trenderna och innovationerna inom automation, AI för industrin och smarta lösningar. Genom att delta säkerställer du att ditt företag ligger i framkant och är redo att möta framtidens utmaningar. Oavsett om du vill skapa nya affärskontakter, fördjupa din tekniska kunskap eller utforska framtidens teknologier, så är Scanautomatic 2024 ett ovärderligt tillfälle att stärka din konkurrenskraft och investera i framtiden.
Scanautomatic tar plats på Svenska Mässan 8 – 10 oktober 2024. Missa inte chansen att vara en del av denna dynamiska mötesplats för industrins innovatörer.